Vuledar

Rusi kucaju na vrata 'grada tvrđave' u Ukrajini

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 24.09.2024. 19:28

Ruske snage sve su bliže ulasku u još jedno ukrajinsko uporište, gradu Vuledaru u istočnoj tregiji Donjeck, javlja ukrajinska analitička grupa "DipStejt".

Ovo rusko napredovanje je dio velike ofanzive Moskve u istočnoj Ukrajini, koja se dramatično ubrzala prošlog mjeseca uprkos iznenadnom upadu ukrajinskih snaga u zapadnu rusku regiju Kursk početkom avgusta.

"Situacija je teška", kaže ukrajinski vojni analitičar Ivan Stupak, dodajući da bi grad mogao pasti za nekoliko dana s obzirom na tempo ruskog napredovanja.

Poznat kao ‘grad-tvrđava‘, Vuledar je, kaže, snažno utvrđeno područje koje se nalazi na uzvišenju i koje je trebalo izdržati ruske napade. No, stvari, čini se, kreću u drugom smjeru.

Detalji teške nesreće: Automobil potpuno izgorio, vozač poginuo

Detalji teške nesreće: Automobil potpuno izgorio, vozač poginuo

"Nažalost, dolazimo do tačke u kojoj je grad praktično okružen", rekao je Stupak za "Moskv Tajms".

Ruske snage više puta su pokušavale osvojiti ovaj strateški rudarski grad na području bgatom ugljem od početka svoje operacije prije više od dvije i po godine. Ali, karte koje je "DipStejt" objavio u ponedjeljak sugerišu da bi se ruske snage ovog puta konačno mogle približiti svom cilju. Sada se kreću s namjerom da blokiraju jedini preostali ulaz sjeverno od grada.

Kao ključni faktori koji su omogućili napredovanje Rusa prema Vuledaru navode se iscrpljenost ukrajinskih snaga i kašnjenje isporuke zapadne vojne pomoći Kijevu . Stupak vjeruje da je gotovo pa pad grada takođe posljedica odluke ukrajinske komande da preraspodijeli dio opreme i osoblja stacioniranog u ‘gradu-tvrđavi‘ kako bi se pomoglo odbrani ključnog logističkog čvorišta Pokrovsk, koje se nalazi 50-ak kilometara sjeverno od Vuledara.

Nije kao Pokrovsk, ali pad bi bio moralni udarac

Ruske snage brzo napreduju prema Pokrovsku od avgusta i sada se nalaze manje od 10 kilometara od samog grada, navodi Stupak.

Izraelski vojni stručnjak, David Šarp, kao i brojni drugi zapadni analitičari, označio je moguće osvajanje Pokrovska kao "ključnu tačku" u ruskoj bitci za cijelu regiju Donjeck, u intervjuu za "Moskov Tajms" prošlog mjeseca.

"Tramp zahvalan Srbima"

"Pokrovsk je velik grad, pa napredovanje prema njemu znači osvajanje teritorije. Ali mogao bi biti i važan odbrambeni centar, ako je pravilno organizovano", rekao je Šarp.

Iako Vuledar nema istu vrijednost podrške logističkom sistemu ukrajinske vojske kao Pokrovsk - Pokrovsk se nalazi se na vitalnoj raskrsnici željezničkih linija i puteva, logističko je čvorište iz kojeg se ukrajinske snage snabdijevaju preko cijelog dijela fronta, od Vuledara na jugu do granice s regijama Harkov i Donjeck - njegov gubitak ipak bi se smatrao velikim neuspjehom za ukrajinske snage.

"Ovo je (ulaz u) južni Donbas, koji držimo kako bismo spriječili rusku vojsku da napreduje dalje", istakao je Stupak.

S time se slaže i vojni analitičar Federiko Borsari, koji je za "Kijev Independent" ranije ovog mjeseca rekao da bi zauzimanje Vuledara bilo "moralni udarac za Ukrajinu" i "vrlo ozbiljan razvoj događaja koji potencijalno može ugroziti bezbjednost cijelog jugozapadnog dijela regije Donjeck".

Bez dodatne zapadne pomoći na vidiku i sa slabim izgledima da bi Kremlj mogao preusmjeriti dio svojih snaga prema djelimično okupiranoj regiji Kursk, stručnjaci kažu da su šanse Kijeva da preokrene stvari u Donbasu i dalje vrlo male.

Bajden posljednji put pred Generalnom skupštinom UN: ''Znam da izgledam kao da imam 40 godina''

Bajden posljednji put pred Generalnom skupštinom UN: ''Znam da izgledam kao da imam 40 godina''

Stupak vjeruje da je ono što još uvijek može pomoći Ukrajini da ostvari prednost, njeni sve odvažniji napadi na vojna skladišta u zapadnoj Rusiji. Tvrdi da Kijev sada ima na oku ukupno sedam skladišta kao potencijalne mete.

Iscrpljena brigada

"Tamo se nalazi velika količina projektila i raznih bombi, a manjak municije trebao bi nekako zaustaviti rusku vojsku", rekao je Stupak.

"Ako mi ne možemo frontalno zaustaviti ruske vojnike, onda će barem nedostatak municije, mislim, pomoći", dodao je.

O napredovanju ruskih snaga sjeverno od Vuledara piše i "Forbs" te ističe da jedna te ista moćna i sposobna ukrajinska brigada brani Vuledar već dvije godine, ali da sada postoji opasnost od pucanja jedinice zbog iscrpljenosti.

U januaru i februaru prošle godine 72. mehanizovana brigada ukrajinske vojske porazila je kod Vuledara ruske snage dvostruko veće od sebe. Ova brigada od tada brani grad, štiteći ključni sektor linije fronta duge 1.100 kilometara, na tački gdje južna linija fronta od zapada prema istoku skreće na sjever i prolazi kroz istočnu Ukrajinu sve do ruske Kurske oblasti, gdje su ukrajinske snage osvojile oko 650 kvadratnih kilometara ruskog teritorija. Tačnije, grad se nalazi na raskrsnici istočne fronte u Donjeckoj i južne u Zaporiškoj oblasti.

Predsjednik Dodik: Šmit pokušava da bude dio BiH na lažan način

Predsjednik Dodik: Šmit pokušava da bude dio BiH na lažan način

Ali, nakon 20 mjeseci provedenih u Vuledaru, 72. mehanizovana brigada, koja broji 2.000 ljudi, sad je već umorna, a Rusi i dalje nadiru. Nakon što su skoro dvije godine pokušavali i nisu uspjeli istjerati ukrajinsku brigadu iz Vuledara, ruska 40. brigada marinaca i druge brigade sada grad pokušavaju zaobići i odsjeći ga. I to im polako uspijeva, piše analitičar "Forbsa" Dejvid Aks.

Dok u mnogim drugim sektorima borbe usporavaju, oko Vuledara mogle bi se ubrzati jer Rusi iskorištavaju priliku za koju su se borili od početka 2023. godine. Ukrajinska analitička grupa "Frontelidžens Insajt" preporučila je da se "Vuledar drži na oku jer bi tamošnja situacija mogla postati vrlo dinamična".

Ruski napredak kroz Vodjane

Minirani putevi i polja oko Vuledara postali su smrtonosna zamka za ruske osvajače. Poznato je da Rusi napadaju sa desetinama oklopnih vozila te motociklima i vozilima za golf. Jednako je uobičajeno da Ukrajinci većinu napadača unište minama, bespilotnim letjelicama, artiljerijom i protivtenkovskim projektilima. No, putevi kroz Vodjane, nekoliko kilometara sjevernije od Vuledara, manje su opasne i upravo ondje Rusi napreduju, s podrškom aviona koji izbacuju snažne navođene bombe. Ukrajinski centar za odbrambene strategije (UCDS) zabilježio je u nedjelju šest ruskih napada na tom području.

Banjalučki penzioneri ostali bez besplatnog prevoza: Zbog dugovanja grada od 1. oktobra plaćaju karte

Banjalučki penzioneri ostali bez besplatnog prevoza: Zbog dugovanja grada od 1. oktobra plaćaju karte

Ukrajinska 72. mehanizovana brigada relativno je dobro opremljena tenkovima T-64, borbenim vozilima BMP-2 i haubicama M-109, ali čak ni najbolje opremljena brigada ne može zauvijek držati liniju, ističe Aks - a dvije godine je dugo vrijeme za borbu bez pauze za cijelu jedinicu.

Poznato je to predobro 47. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske, koja se neprekidno borila na jugu i istoku od juna prošle godine, a sve je vrijeme bila snabdijevana američkim borbenim vozilima M-2 Bredli, kako bi održala svoje bataljone u punoj snazi.

Ali, nakon 15 mjeseci borbe, brigada je bila posve iscrpljena i ovog mjeseca je napokon rotirana sa prve linije, uprkos nedostatku dobro opremljenih brigada koje bi je zamijenile.

Ukrajinske oružane snage napadaju u Kursku dok se istovremeno brane na istoku i jugu svoje zemlje i jako su rastegnute, a za 14 novih brigada koje vojska sada formira nedostaje modernih vozila. Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, dovoljno vozila za potpuno opremanje ima tek za četiri brigade, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas i putem Vibera