Mogu da ubiju "koga god žele"

''Šef iranske jedinice zadužene za borbu protiv Izraela je agent Mosada?''

  • 01.10.2024. 15:54

Nakon serije ubistava visokih iranskih zvaničnika i njihovih saveznika, među kojima se nalazio i lider Hezbolaha Hasan Nasrala, rad iranskih obavještajnih i kontraobavještajnih službi našao se pod lupom.

Uzrok za kolosalne propuste iranskih bezbjednosnih agencija mogao bi da bude to što je, kako je to 2021. godine rekao nekadašnji iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad, "osoba zadužena za borbu protiv Izraela zapravo agent Mosada".

Kako navodi Si-Еn-Еn na turskom, najnovija ubistva su pokazala da je uticaj Izraela u Iranu daleko veći od uticaja Irana u Izraelu.

Kako je Izrael zaslužan za osnivanje Hezbolaha

Kako je Izrael zaslužan za osnivanje Hezbolaha

Nekadašnji šef Mosada Josi Koen ranije je objasnio kako je izraelska agencija došla u posed iranske nuklearne arhive 2018. godine.

On je rekao da su pripreme za tu operaciju trajale više od dvije godine, kao i da je tim specijalaca vježbao na replici zgrade arhive. Dvadeset agenata - koji nisu bili državljani Izraela - na kraju su uspješno izvršili operaciju i došli u posjed povjerljivih podataka o iranskom nuklearnom programu.

Nakon što su došli do tih saznanja, agenti Mosada su u novembru 2020. ubili vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, navodi Si-Еn-Еn na turskom.

Izraelska vojska počela ''ograničene'' napade u južnom Libanu

Izraelska vojska počela ''ograničene'' napade u južnom Libanu

Nakon atentata, iranski ministar za obavještajne službe Mahmud Alavi rekao je da je pripadnik Korpusa islamske revolucionarne garde, najelitnije vojne jedinice Irana, stajao iza ubistva Fahrizadeha, koji je takođe bio pripadnik Revolucionarne garde.

Ahmedinedžad je godinu dana nakon Fahrizadehovog ubistva rekao da je otkriveno da je neimenovani iranski zvaničnik koji se nalazi na čelu jedinice zadužene za borbu protiv Mosada zapravo radio za tu izraelsku agenciju.

Kakva je uloga Jedinice 8200: Kako je Izrael tako brzo obezglavio Hezbolah

Kakva je uloga Jedinice 8200: Kako je Izrael tako brzo obezglavio Hezbolah

"Izrael organizuje složene operacije unutar Irana. Oni lako mogu da dođu do veoma važnih informacija, a iranske jedinice i dalje ćute o tome. Osoba zadužena za iransku jedinicu za suprotstavljanje Izraelu je izraelski agent", istakao je on tom prilikom.

Nekadašnji predsjednik je rekao da je izraelski uticaj u Iranu toliko jak da oni mogu da ubiju "koga god žele".

Nekadašnji savjetnik iranskog predsjednika Hasana Ruhanija i višegodišnji minisar za obavještajne agencije Ali Junesi je 2022. godine rekao da se Mosad infiltrirao u mnoge iranske državne organe do te mjere da se zvaničnici danas plaše za sopstvenu bezbjednost.

Izraelska vojska: Ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah

Izraelska vojska: Ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah

"Sada je došlo do tačke da otvoreno prijete državnim zvaničnicima. Kao nekoga ko je radio u Ministarstvu obavještajnih poslova, ova situacija me boli", istakao je on.

Mosad je 31. jula ove godine uspio da eliminiše jednog od lidera Hamasa Ismaila Hanijea dok se nalazio na, kako se vjerovalo, bezbjednoj lokaciji u Teheranu, pod zaštitom Revolucionarne garde.

Prema navodima britanskog "Telegrafa", Mosad je iskoristio svoje agente unutar iranske garde kako bi sproveo taj atentat, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera