Amerika

Sve u crvenom: Uznemirujući radarski snimci uragana

  • Izvor: Agencije
  • 08.10.2024. 20:26

Uragan, koji se pojavio kao tropska oluja u Meksičkom zalivu tokom vikenda, a očekuje se da će pogoditi zapadnu obalu Floride u utorak uveče, u ponedjeljak je proglašen uraganom kategorije pet nakon što se brzo intenzivirao u zalivu.

Obim oluje je zastrašujući: brzine vjetra dostigle su opasnih 180 milja na sat, s udarima koji su prelazili 200 milja na sat. Više od milion stanovnika Floride je pozvano na evakuaciju.

Meteorolozi i stručnjaci za oluje, sa druge strane, koriste društvene mreže da detaljno opišu magnitude ovog ozbiljnog vremenskog događaja.

Strava i užas u Donjoj Jablanici: ''Situacija podsjeća na kataklizmu''

Strava i užas u Donjoj Jablanici: ''Situacija podsjeća na kataklizmu''

"Ovo je ništa manje nego astronomsko," piše u široko dijeljenoj upozorenju meteorologa iz Orlanda Noe Bergrena na mreži Iks.

U svom postu, Bergren je podijelio uznemirujuće radarske snimke koji prikazuju Milton kao ogroman crveni oblik koji pokriva čitavu mapu. Crvena i tamnocrvena boja na vremenskoj radarskoj mapi signalizuje obilnu kišu, iznenadne poplave i uslove uragana.

"Nemam riječi da meteorološki opišem mali okrug oluje i intenzitet," napisao je Bergren.

"Ovaj uragan se približava matematičkoj granici onoga što atmosfera Zemlje iznad ovog okeanskog prostora može proizvesti", dodao je.

Ovo je pitanje zbog kog je pozlilo dječaku iz ''Ribnikara''

Ovo je pitanje zbog kog je pozlilo dječaku iz ''Ribnikara''

Milton je od tada pao na još uvijek vrlo opasnu oluju kategorije 4, a mogla bi - naglasak na mogla - biti snižena na kategoriju 3 do trenutka kada udari u Floridu kasno u srijedu veče. Uragan kategorije pet je najekstremniji tip uragana koji je trenutno prepoznat.

Ova oluja dolazi tek nedjelju dana nakon što je smrtonosni uragan Helene napravio haos u Apalačiji, uzrokujući bez presedana uništenje u zapadnoj Sjevernoj Karolini i Tenesiju — područjima koja su istorijski bila zaštićena od uragana.

Kristijan Golubović udario drugog učesnika Farme

Kristijan Golubović udario drugog učesnika Farme

Iako se očekuje da će Milton malo oslabiti dok se približava obali, ne bi trebalo da se potcjenjuje. Kako navodi "Njujork Tajms", uragan Rita iz 2005. godine je pao na intenzitet kategorije 3 prije nego što je udario u Luizijanu i Teksas.

Ali Rita je ipak bila izuzetno destruktivna, izazivajući milijarde dolara štete i ubijajući više od 100 ljudi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: