Kandidat za predsjednika SAD

Tramp: Dajemo milijarde Zelenskom, on odbija dogovor

  • Izvor: Agencije
  • 26.09.2024. 08:00

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Tramp optužio je Volodimira Zelenskog da "odbija da sklopi dogovor" o završetku rata, što predstavlja dosad najeksplicitniju Trampovu kritiku načina na koji je ukrajinski predsjednik vodio rat.

"Ti gradovi su nestali, a mi nastavljamo davati milijarde dolara čovjeku koji je odbio da sklopi dogovor, Zelenskom. Ne postoji nijedan dogovor koji ne bi bio bolji od situacije koju trenutno imate. Imate zemlju koja je izbrisana, nije je moguće ponovno izgraditi”, rekao je Tramp tokom predizbornog skupa u Mint Hilu u Sjevernoj Karolini.

Ovaj istup dolazi u vrijeme dok na Kapitol Hilu raste bijes republikanaca prema Zelenskom. U Predstavničkog domu republikanski delegati pokušavaju istražiti koja su sredstva američkih poreskih obveznika otišla za podršku bezbjednosti ukrajinskog predsjednika dok je putovao u Pensilvaniju, piše CNN, prenosi Indeks.

Iran stoji iza pokušaja ubistva Trampa?

Iran stoji iza pokušaja ubistva Trampa?

Istovremeno, republikanski senatori upozoravaju Zelenskog da se drži podalje od američke unutrašnje politike nakon što je J. D. Vansa, Trampovog potpredsjedničkog kandidata, nazvao "preradikalnim" u intervjuu koji je objavljen prošlog vikenda.

Zelenski je na skupštini UN upozorio svjetske čelnike “da će Rusi intenzivirati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uključujući nuklearne elektrane”.

Trampova reakcija se činila ravnodušnom.

"Svaki put kad bi došao u našu zemlju, otišao bi sa 60 milijardi dolara. On je vjerovatno najbolji trgovac na svijetu", rekao je Tramp.

Putin se oglasio u toku noći - pričao o promjeni nuklearne doktrine

Putin se oglasio u toku noći - pričao o promjeni nuklearne doktrine

Tramp je u svom govoru okrivio Džoa Bajdena i Kamalu Haris za rusku invaziju na Ukrajinu, tvrdivši da su oni "uzrokovali ovu situaciju “glupošću onoga što su rekli, svakim svojim potezom".

"Jednostavno ne znaju šta učiniti. Zarobljeni su u situaciji. Žalosno je, jednostavno ne znaju šta učiniti. Jer Ukrajine nema, to više nije Ukrajina. Nikada ne možete zamijeniti te gradove i mjesta, i nikada ne možete zamijeniti mrtve ljude, toliko mrtvih ljudi", upozorio je Tramp.

Pratite nas i putem Vibera