Gledaju svoje nacionalne interese

Vašington Post: Izrael će napasti Iran prije 5. novembra, biće više udara

  • Izvor: Kliks
  • 15.10.2024. 08:24

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da će Izrael slušati Sjedinjene Američke Države, ali će odlučiti o svojim postupcima u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Saopštenje je priloženo članku Vašington Posta u kojem se navodi da je Netanjahu rekao administraciji predsjednika Džoa Bajdena da će Izrael gađati iranske vojne, a ne nuklearne ili naftne mete.

Ovo je uslijedilo usred očekivanja da će Izrael napasti kao odmazdu za iranski raketni napad na Izrael 1. oktobra. Iranski napad uslijedio je nakon brzog spiralnog sukoba između Izraela i grupe Hezbolah koju podržava Iran u Libanu.

Pozivajući se na dvojicu zvaničnika upoznatih s tim, Vašington Post navodi da je Netanjahu rekao Bajdenovoj administraciji da je voljan udariti na vojna, a ne na naftna ili nuklearna postrojenja u Iranu, sugerišući ograničeniji protivudar s ciljem sprečavanja rata punog razmjera.

Jedan od najkrvavijih napada na Izrael

Jedan od najkrvavijih napada na Izrael

Akcija odmazde bila bi kalibrirana kako bi se izbjegla percepcija "političkog miješanja u američke izbore", citira Vašington Post jednog zvaničnika. Navodi se kako će se napad desiti prije američkih izbora 5. novembra i citira izvor koji je rekao da će biti "više odgovora" što znači više udara na Iran.

"Slušamo mišljenja Sjedinjenih Država, ali ćemo svoje konačne odluke donositi na osnovu naših nacionalnih interesa", rekao je Netanjahuovog ured, u izjavi koja je takođe citirana u članku Vašington Posta.

Pala odluka: Izrael kreće u osvetu

Pala odluka: Izrael kreće u osvetu

Bajden je rekao da neće podržati napad na iranska nuklearna mjesta, a tržišta nafte su bila na ivici zbog mogućnosti izraelskog napada na iranska naftna polja.

Zaljevske države lobirale su u Vašingtonu da spriječi Izrael da napadne iranska naftna nalazišta jer su zabrinute da bi njihova vlastita naftna postrojenja mogla biti na udaru opunomoćenika Teherana ako sukob eskalira.

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: