Odobren nacrt zakona

Važno za radnike u Njemačkoj: Zašto će dobiti veću platu u decembru?

  • Izvor: Feniks magazin
  • 24.10.2024. 23:13

Dobre vijesti za poreske obveznike u Njemačkoj: Bundestag je odobrio nacrt zakona prema kojem će se takozvani osnovni dodatak (njem. Grundfreibetrag) za 2024. naknadno povećati za još 180 evra. Umjesto dosadašnjih 11.604 evra, sada će iznositi 11.784 evra.

Ako i Savezno vijeće u novembru to potvrdi, to će značiti veću neto platu. Osnovna naknada je dio vašeg dohotka na koji ne morate platiti porez. Ako se povećava, neto plata će vam biti veća.

Budući da će vam 180 evra biti odobreno od‌jednom u decembru, ovaj mjesec će na vašem računu završiti više novca.

Šta uraditi sa svijećom poslije slave

Šta uraditi sa svijećom poslije slave

To se događa automatski, a poslodavac se brine za obračun. Uz to, tu je i retroaktivno povećanje granice poreske olakšice za d‌jecu (njem. Kinderfreibetrag).

Povećava se za 228 evra na 6.612 evra. Zavisno o poreznom razredu, polovica poreske olakšice za d‌jecu pripada svakom roditelju (porezni razred 4/4) ili se u cjelosti dod‌jeljuje jednom roditelju (porezni razred 3/5).

Porezna olakšica u evrima

Računica Njemačkog instituta za poreske obveznike pokazuju koliko će više neto vjerovatno imati u decembru.

Prema tome, samci s bruto mjesečnom platom od 2.000 do 7.000 evra dobiće dodatnih oko 34 evra. Porodice s dvoje d‌jece dobivaju oko 62 evra više uz 3.000 evra bruto plate; uz platu od 3.500 do 8.000 evra bruto roditeljima ostaje dodatnih 68 evra neto.

Majka je rodila brata 27 dana nakon što je rodila mene: Neobična priča iz BiH

Majka je rodila brata 27 dana nakon što je rodila mene: Neobična priča iz BiH

Daljnja povećanja naknada najavljena su i za 2025. godinu. Za 2025. osnovni porezni odbitak trebao bi iznositi 12.096 evra, a za 2026. 12.348 eura.

To je neophodno kako bi se spriječila takozvana progresija. Jednostavno rečeno, pojam se odnosi na problem da ljudi zarađuju više, ali još uvijek mogu priuštiti manje.

Kretanje plata i cijena

Poreske olakšice redovno se povećavaju i usklađuju s novoizračunatim životnim minimumom za odrasle i d‌jecu. Zato što se na njega ne smije obračunavati porez na dohodak. Svake dvije godine vlada predstavlja izvještaj o životnom minimumu, koje, između ostalog, uzima u obzir kretanje plata i cijena u Njemačkoj.

Domaćinu izgorjela štala, šteta ogromna

Domaćinu izgorjela štala, šteta ogromna

Dok će poresko opterećenje sljedeće godine vjerojatno pasti, doprinosi za socijalno osiguranje ići će u drugom smjeru. Očekuje se značajan porast doprinosa za zdravstveno osiguranje, navode njemački mediji.

(Feniks magazin)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: