SAD

Zaoštrava se predsjednička trka Trampa i Harisove: Šta kaže najnovija anketa

  • Izvor: Agencije
  • 19.10.2024. 08:00

Tijesna prednost potpredsjednice SAD Kamale Haris u odnosu na bivšeg predsjednika Donalda Trampa se smanjuje, a nova nacionalna anketa pokazuje da se predsjednička trka 2024. godine zaoštrava samo nekoliko nedjelja uoči izbora.

Nedavno istraživanje koledža Еmerson sa hiljadu vjerovatnih glasača pokazuje da je Haris imala prednost u odnosu na Trampa za samo jedan procentni poen, pri čemu je 49 odsto ispitanika izjavilo da podržava Kamalu Haris, a 48 odsto da podržava Donalda Trampa, prenio je Njuzvik.

Kako je navedeno, anketa ima marginu greške od tri procentna poena.

Tamara Grujić je u 42. godini postala majka: ''Bog mi je sve vratio''

Tamara Grujić je u 42. godini postala majka: ''Bog mi je sve vratio''

Izvršni direktor istraživanja koledža Еmerson Spenser Kimbal je rekao da, iako je razlika između kandidata stabilna od početka septembra, sa blagom prednošću koju je imala Haris, "to je u ovom trenutku manje od Bajdenovog vođstva od četiri poena u Еmersonovim nacionalnim anketama 2020. godine".

Anketa je takođe otkrila jasnu rodnu podijelu, uz to da Tramp vodi među muškarcima, sa 56 odsto njih koji ga podržavaju, u poređenju sa 42 odsto muškaraca koji podržavaju Kamalu Haris.

U isto vrijeme, 55 odsto žena podržava Haris, dok 41 odsto kaže da podržava Trampa.

Prema istraživanju, raspoloženje birača je takođe duboko polarizovano.

Šmite, vrati se u Njemačku!

Šmite, vrati se u Njemačku!

Među onima koji su se već odlučili kako će da glasaju, 80 odsto njih je reklo da je odlučilo za koga će glasati prije više od mjesec dana.

Još je neodlučno tri odsto birača, a iako je to mali procenat, to bi ipak moglo da promijeni ishod izbora, posebno u ovako tijesnoj trci.

Kimbal je naveo da je ovaj sve manji jaz posebno zabrinjavajući za Kamalu Haris, s obzirom na to kako su protekli prethodni izbori.

Kako je Kimbal istakao, Džozef Bajden je imao veće vođstvo u odnosu na Trampa u ovoj fazi na izborima 2020. godine, a slično tome, Hilari Klinton je imala značajnu prednost u odnosu na Trampa 2016. godine, prije nego što je Trampu popularnost naglo porasla u posljednjim nedjeljama prije izbora.

Prognoza Nejta Silvera je u četvrtak potvrdila da se zamajac podrške glasača pomjera ka Trampu, uz napomenu da su njegove šanse za pobjedu najveće od avgusta, naročito u ključnim državama kao što su Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija.

Najnovije Silverove projekcije pokazuju da Tramp ima blagu prednost na Еlektorskom/izbornom kolegijumu, sa 50,2 odsto šansi za pobjedu, u poređenju sa Harisovom koja ima 49,5 odsto šanse za pobjedu, uprkos tome što Haris ima 75 odsto šansi da pobijedi na izborima.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Biznis klub (R)

    ' Biznis klub (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.