Анимирани јунак

Паја Патак слави 90. рођендан

  • Извор: Дојче веле
  • 09.06.2024. 13:21

Неспретан, темпераментан – и углавном баксуз: Паја Патак је 9. јуна 1934. дебитовао у кратком цртаном филму. Био је то почетак каријере која траје до данас.

Волт Дизнија је једном назвао "проблематичним дјететом" међу главним ликовима у које спадају и Плутон, Шиља и наравно Мики Маус.

Али, на крају се Паја најчешће појављивао у продукцијама. Патак који умије да буде поносан, љут и арогантан, али и необично шармантан – и скрушен када повриједи друге, међу којима су често били сестрићи Раја, Гаја и Влаја.

Скроман почетак

Паја Патак (Donald Fauntleroy Duck), антропоморфизована патка неразумљивог говора која носи морнарску одјећу без панталона, на свијет, односно биоскопско платно, дошао је 1934. године у кратком анимираном филму "Мудра мала кокошка" (The Smart Little Hen).

Научници: Људи пред смрт сањају исти сан, који је “умирујући”

Научници: Људи пред смрт сањају исти сан, који је “умирујући”

Приказан је као лик који није склон раду и чини све како би избјегао да помогне мајци у узгоју кукуруза.

Недуго затим, Паја Патак се појавио у кратком филму као раздражљиви и пргави противник симпатичне Дизнијеве звезде Микија Мауса – ривалство које ће трајати деценијама.

Три године касније, Паја Патак је први пут преузео главну улогу у кратким анимираним филмовима попут "Дон Доналда", чија се радња одвија у Мексику и у којем је публика упознала његову велику љубав, Пату (Daisy Duck).

Након тога се појављује у филму "Модерни изуми" (Modern Inventions), у којем тврдоглава патка очајава у свијету којим управљају роботи.

Ко је Шејла Зонић: Најобразованија је такмичарка икада, ујак јој је велика звијезда

Ко је Шејла Зонић: Најобразованија је такмичарка икада, ујак јој је велика звијезда

Касније се Паја Патак појавио у неколико играних филмова, " Chips Ahoi" (1956), "Микијева божићна пјесма" (Mickei's Christmas Carol, 1983) и мјузикл " Fantasia 2000" (1999), наставак Дизнијевог класика из 1940. године.

Набусит и тврдоглав

У тим првим филмовима, Паја Патак се представио као љут и нестрпљив баксуз који преживљава радећи ситне послове у Патковграду. На почетку филмова обично је добро расположен и оптимистичан. Али онда ствари неминовно крену наопако за пернатог антихероја.

Та лоша срећа је можда разлог што се у филмовима попут "Три кабаљера" (The Three Caballeros,1944) – у којем Паја Патак са двије птица креће на несрећну авантуру кроз Латинску Америку – петак 13. наводи као датум његовог рођења.

Зашто се додаје шећер са циметом у свињско мљевено месо

Зашто се додаје шећер са циметом у свињско мљевено месо

Без обзира на то, љути, фрустрирани, али ипак драги Паја Патак постао је једна од најпопуларнијих Дизнијевих звијезда.

Антифашистичка патка осваја Оскара

У анимираном филму о Другом свјетском рату "Лице Фирера" (Der Fuehrer's Face, 1943), Паја Патак игра невјештог, наивног и невољног нацисту којег буди музичка група састављена од нацистичких и фашистичких великана тог времена: Нијемци Хајнрих Химлер, Јозеф Гебелс, Херман Геринг, јапански лидер Хидеки Тоџо и Италијан Бенито Мусолини.

Паја Патак је као млади нациста приморан да ради у њемачкој фабрици муниције и бори се за остварење тоталитарног сна.

Пјевачица открила да је у тешком здравственом стању: Отказала наступ

Пјевачица открила да је у тешком здравственом стању: Отказала наступ

Антинацистички пропагандни филм освојио је Оскара те године за најбољи анимирани кратки филм, што је био први Оскар за филм са цртаним ликом који носи морнарску мајицу и капу. Његови филмови су осам пута били номиновани за Оскара.

Универзум Паје Патка

Доналд Дак је инспирисао бројне spin-off серије, филмове и ликове Волта Дизнија, који заједно чине незванични "Пачији универзум".

Од Пате до Баје Патка и незаобилазних Раје, Гаје и Влаје, проширена породица Паје Патка била је тема ТВ серије "Пачије приче" (Duck Tales, 1987-1991), која је добила нови живот од 2017. до 2021. године и видео игара као што су "Goin' Quackers" (2000).

Свијет Паје Патка углавном је смјештен у Патковграду, као у "Пачијим причама" и цртаној серији "Авантуре Паје Патка" (Quack Pack) из деведесетих година.

Како изгледа специјални Дизни авион: Шиља, Патак Дача и Мики

Како изгледа специјални Дизни авион: Шиља, Патак Дача и Мики "добили крила“

Многим Европљанима познати су и стрипови, који се углавном производе у Италији, а посебно су популарни у Њемачкој гдје се редовно објављују од 1967. године.

Холивудска стаза славних

Године 2004. Паја Патак је добио своју звијезду на Холивудској стази славних (Hollywood Walk of Fame). Тиме је кренуо стопама Микија Мауса.

"Својим шармом и експлозивним изливима бијеса, донио је много радости и смијеха људима широм свијета", рекао је шеф Дизнија Мајкл Ајзнер у присуству Микија, Плутона и Пате. Ни у својој 90. години привлачност иконе анимираног филма Паје Патка није се смањила.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: