Ево неколико једноставних трикова који ће вам помоћи да препознате главицу купуса која је "пуна хемије".
Када бирамо поврће, често се питамо како изабрати оно које је природно и здраво. Купус важи за најпопуларније поврће, а може бити подложан разним хемијским третманима.
Ево неколико једноставних трикова који ће вам помоћи да препознате главицу купуса која је хемијски третирана.
1. Изглед и боја
Прва ствар на коју треба обратити пажњу је изглед купуса. Природни купус обично има уједначену боју и текстуру. Ако примијетите да главица има необичне мрље, сјај или је превише свијетла, то може бити знак да је третирана хемијским средствима.
2. Мирис
Узмите купус у руке и помиришите га. Природни купус има благ, свјеж мирис. Ако осјећате јак хемијски мирис или неку неугодну арому, вјероватно се ради о поврћу које је третирано пестицидима или другим хемикалијама.
3. Листови
Провјерите листове купуса. Ако су листови превише чврсти и хрскави, то може значити да је купус узгајан уз помоћ хемијских адитива. Природни купус има меке, али чврсте листове који су лако савитљиви.
4. Цијене и поријекло
Купус који долази из локалне производње често је здравији и мање третиран хемијом. Обратите пажњу на цијене, а ако је купус превише јефтин, поставите питање о квалитету. Куповина на пијацама или директно од фармера може бити боља опција.
5. Вријеме и сезона
Купус има своју сезону раста. Ако га налазите ван сезоне, постоји могућност да је узгајан у вјештачким условима, што може укључивати хемикалије. Увијек је најбоље куповати поврће у складу са сезоном.
(Најжена.ало.рс)