Берлин

Колику плату морате да имате у Њемачкој да би вас сматрали богатим?

  • Извор: Агенције
  • 24.09.2024. 19:48

Многи људи не знају колико су заправо богати. Студије то увијек изнова показују: постоји јаз између субјективне перцепције богатства и статистички стварног богатства Нијемаца.

То се јасно види из актуелног (шестог) извјештаја савезне владе о сиромаштву и богатству које се објављује једном годишње. Многи грађани сматрају да о богатству прихода могу говорити само ако имају нето приход од око 9.000 евра мјесечно. Заправо, богат си и с много мање новца.

У Њемачкој просјечни доходак тренутно износи 1.947 евра нето (што одговара отприлике 3.000 евра бруто). То значи, да има исто толико људи који зарађују мање од ове границе као и оних чија је плата изнад ње. Ова нето плата је тачно у средини свих плата. Сматра се да имате висок приход ако зарађујете двоструко више од просјечног прихода. Тако је то тренутно 3.894 евра нето, пише "Феникс магазин".

Штрајк у аутомобилском сектору 18. октобра

Штрајк у аутомобилском сектору 18. октобра

То је нето приход с којим се неко сматра богатим, за шта би био потребан бруто приход од најмање 6.100 евра (порески разред 1). Свако у пореском разреду 3 ту магичну границу достиже с бруто платом од око 5.500 евра.

Али сами грађани то виде потпуно другачије. То је такође рашчлањено у извјештају о сиромаштву и богатству: људи који су и сами сиромашни вјерују да се сматрате богатима само ако имате нето плату од 7.458 евра. Средња класа у то вјерује тек од 8.892 евра нето, а имућни људи сматрају да имовинско богатство почиње тек од 9.722 евра нето. Да појаснимо: У 1. пореском разреду за нето плату од 9.000 евра мјесечно бисте морали да зарадите око 16.000 евра бруто.

Када је ријеч о граници сиромаштва, Нијемци боље разумију ко се сматра сиромашним

Наравно, сам приход није одлучујући фактор за богатство. Имовина је много важнија. Према истраживању Бундесбанке, најсиромашнијих 20 посто становништва има мање од 6.900 евра имовине. Најбогатијих десет посто у Њемачкој има најмање 725.900 евра. Просјечно богатство у Њемачкој износи 110.022 евра – исто толико људи у Њемачкој има мање од тога колико има и људи с више од тога.

Малољетници напали тројицу младића у овом граду у БиХ

Малољетници напали тројицу младића у овом граду у БиХ

Иначе, Нијемци много боље препознају када се у Њемачкој људи сматрају сиромашним. У извјештају о сиромаштву и богатству све групе становништва процјењују сиромаштво при нето плати од око 1.000 евра. То такође одговара готово стварној граници сиромаштва, која статистички износи 1.168 евра нето. У пореском разреду 1 то одговара бруто плати мањој од 1.800 евра. У пореском разреду 3, с бруто приходом од 1.500 евра, отприлике толико остаје вишка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: