За припрему ајвара постоји на стотине различитих рецепата и начина како га направити савршеним, а само један погрешан корак у припреми може упропастити велики труд.
Свака домаћица ће се сложити да нема ништа горе од пропале зимнице у коју сте уложили доста новца и живаца, а ми вам доносимо савјете искусних домаћица како да избјегнете овакав пех.
Временска прогноза ове јесени не иде на руку домаћицама које су остављале ајвар и све више њих се жали да им је због необично високих температура зимница „прокисла”, односно покварила се.
Како да се ајвар не поквари?
Ово се дешава ако у фази припреме не обавите правилно процес конзервирања, а ево како то рјешавају оне најискусније које су своје савјете подијелиле на форуму ана.рс. Поред основног правила да се тегле ајвара чувају на тамном и хладном мјесту, обратите пажњу и на ове битне цаке и трикове.
„Прије пуњења се тегле стерилишу у пећници, пуне се скроз до врха, да не остане ваздуха, приликом затварања ваздух изађе напоље и направи се вакуум, и не постоји ризик од појаве плијесни на површини. Може изузетно дуго да стоји”, савјетује једна корисница форума.
Ајвар без конзерванса је подложнији кварењу
Коришћење конзерванса није најздравија опција па га зато многе домаћице прескачу. Самим тим, тако припремљен ајвар је осјетљивији на високе температуре, али једна домаћица има рјешење и за то.
„Битно је кључали ајвар сипати у тегле, тако неће да се квари без обзира што нема конзерванса у себи. Пуним 2-3 тегле одједном, затворим поклопцем (исто је потпуно ако се затвара и целофаном) и одмах их стављам у гајбу којој сам на дно ставила стари јорган (може сунђер дебљи или већ нешто друго од старих ствари, да је баш дебели слој доле, рецимо јакна) покривам је такође дебелим слојем крпа, тек тада пуним сљедеће 2-3 тегле које такође одмах стављам поред првих и покривам да се не хладе (ајвар у шерпи за то вријеме повремено промијешати да не загори). Кад су све тегле напуњене све још добро ушушкајем, додам још неку јакну одозго и оставим око 24 сата тако покривено. Нема шансе да се ишта поквари”, тврди ова искусна домаћица, а друга додаје:
„И оно што је важно, како сам ја научила је то да се у паприку убаци врело уље и промијеша а не да се у хладно ставља на почетку пржења. Можда је глупост, можда не, али ја тако радим и нећу мијењати јер сам задовољна”.
Шта урадити кад се ајвар већ покварио?
„Ако сте већ примјетили да вам се по ајвару ухватила буђ или да се укиселио, тешко да нешто можете да урадите да спасете ствар. Већина жена такве тегле баца у ђубре, а поједине примјењују одређене трикове. Ако ово желите да пробате, радите на сопствену одговорност.
„Ухватило нам се мало буђи на ајвару, правили смо веће количине и ваљда није био добро укуван па се створила буђ. Је л' може да се прокува ајвар опет, да нам не пропадне или да бацамо“, било је једно од питања на форуму, а ево и одговора.
„Може, скини буђ и прокувај. Потруди се да буде врућ кад га сипаш у тегле и кад га затвориш окрени тегле наопако како би поклопац добро задихтовао“, посавјетовала ју је једна жена, али овакве експерименте вам ипак не препоручујемо.
Ако још увијек нисте оставили ајвар за наредну зиму, обавезно примјените ове савјете или их у супротном запамтите за наредну годину.