Припрема зимнице је у јеку, а већина домаћица се традиционално опредјељује да прави домаћи ајвар.
Иако је овај посао и временски захтјеван, а и скуп, нема ништа љепше него кад чланови породице отворе теглу домаћег ајвара и уживају у непоновљивом укусу печених паприка које су упржене са бијелим луком, уљем и сирћетом.
Али, кад би требало спремати ајвар, мало је оних који ће домаћици помоћи најприје око печења паприка, а посебно кад би печене паприке требало ољуштити. Скидање потамнеле коже са паприка умије да буде досадно и заморно, поготово кад су паприке лошијег квалитета и мање меснате.
Да вам се то не би догодило, примијените провјерени трик за лако и брзо чишћење паприка пошто сте их испекли на рингли.
Непосредно близу шпорета ставите велику шерпу или ванглу и припремите најобичније пластичне кесе. Како коју паприку испечете на рингли, тако је спустите у кесу, а кесу спустите у шерпу или ванглу. Кад напуните кесу паприкама, завежите је и оставите да одстоји барем пола сата, а идеално два сата.
Додатно, преко шерпе или вангле можете да ставите велики поклопац, да би се паприке у кесама које се налазе у посуди још боље потпариле, преноси Телеграф.
Одвежите кесе са паприкама и у неколико потеза повуците испечену кожу са поврћа. Паприке ћете ољуштити лако и једноставно, па вам ни припрема ајвара и друге зимнице са паприкама неће тешко пасти.
Ако не намјеравате да паприке љуштите одмах, можете сачекати да се охладе и ставити их у замрзивач. Кад их будете током јесени или зиме извадили из замрзивача, с лакоћом ћете им одстранити потамнелу кожицу и моћи да од њих направите салату или да их самељете и правите ајвар, пинђур, љутеницу.