Важан је мирис изглед и укус

Како да провјерите да ли се пилетина покварила

  • Извор: Крстарица
  • 04.07.2024. 10:46

Пилетина је једна од најчешће конзумираних намирница у већини домаћинстава. Иако здрава, пуна протеина и веома укусна, ова храна носи ризик од бактеријске контаминације и инфекције салмонелом.

Начин припреме и вријеме складиштења су кључни у обезбеђивању да се пилетина не поквари, а многи људи се питају како да препознају да више није безбједно за јело.

Како знати да ли је пилетина покварена?

Боја труле пилетине

Жута маст или месо које је сиво, а у најгорем случају зелено

Раст буђи

Ако примијетите да је пилетина промијенила боју из ружичасте у тамнију ружичасту, то је и даље месо које је безбједно за јело, а промјена боје је посљедица реакције протеина у месу.

Мирис покварене пилетине: Кисели или сумпорни

Ако нисте сигурни да ли вам је пилетина покварена, извадите је из фрижидера и помиришите. Ако осјетите кисели или сумпорни мирис, то је сигуран знак да је пилетина покварена и спремна за смеће. Провјерите да ли на њој примећујете ове три ствари: Текстура труле пилетине Повећана љепљивост или мекоћа Вишак слузи.

Појавио се снимак: Потпредсједник бањалучког ДЕМОС-а позива људе да гласају за Станивуковића

Појавио се снимак: Потпредсједник бањалучког ДЕМОС-а позива људе да гласају за Станивуковића

Свјежа сирова пилетина је чврста на додир и има сјајну површину. Понекад може бити мало љигав на додир, али ако тај осјећај остане након испирања и сушења, више није добар за конзумацију. Вишак слузи често значи да се бројне бактерије хране на површини, преноси Крстарица.

Укус покварене пилетине: рибљи или кисели укус

Ни у ком случају не једите сирову пилетину, али ако нисте сигурни да ли је кувана пилетина и даље добра, можете пажљиво да загризете. Умјесто да жваћете пилетину и одмах је прогутате, требало би да застанете и пажљиво процијените укус. Ако је укус сумњив или вам се чини мало киселкастим, испљуните га и баците остатак.

Посљедице једења покварене пилетине

Тровање храном

Сваке године у Великој Британији чак 280.000 људи добије неки облик тровања храном, а у четири од пет случајева узрок је контаминирано пилеће месо. Тровање храном настаје у року од 1 до 36 сати након конзумирања покварене хране, а манифестује се појавом једног или више од следећих симптома: мучнина, повраћање, бол у трбуху, дијареја , главобоља и општа слабост. Симптоми обично трају од једног до седам дана, преноси Нет.хр.

Код дједа (86) у Сарајеву пронађено килограм спида и пиштољ

Код дједа (86) у Сарајеву пронађено килограм спида и пиштољ

Д‌јеца и старији имају веће шансе за тровање храном. За друге, вјероватније је да ће се то десити ако имају неко од сљедећих здравствених стања:

обољење бубрега;

обољење јетре;

дијабетес;

трудноћа;

ХИВ;

аутоимуну болест;

ослабљен имуни систем узрокован лековима

Унакрсна контаминација бактеријама канилобактер

До заразе канилобактером долази због неправилног прања пилетине, односно траљавим прањем јер капљице које се одбијају од пилетине завршавају на радним површинама и околном посуђу. Симптоми тешке кампилобактериозе могу укључивати бол у мишићима, вртоглавицу, главобољу, повраћање, грчеве, болове у стомаку, дијареју, грозницу, исцрпљеност и делиријум.

Салмонела

Салмонела је бактерија која у људски организам најчешће улази путем хране, а симптоми су углавном дијареја, грчеви и висока тјелесна температура. Симптоми обично почињу пет до шест сати након конзумирања покварене пилетине и могу да трају до седам дана.

Колико дуго пилетина може да стоји у фрижидеру?

Сирова пилетина: 24-48 сати

Термички обрађена пилетина: три до четири дана

Према смјерницама заснованим на америчким истраживањима, никада не би требало да једете пилетину ако је стајала сирова у фрижидеру дуже од 24-48 сати (исто важи и за сву живину). У том контексту, најбоље је пратити упутства о датуму истека на паковању.

С друге стране, термички обрађена пилетина може да издржи између три и четири дана у фрижидеру. Увјерите се да температура у фрижидеру буде око 4 °C, јер хладноћа успорава раст бактерија. Такође, покушајте да се уверите да чувате сирово месо у затвореној посуди како бисте спречили излагање ваздуху и потенцијално контаминираним соковима да исцуре у остатак фрижидера.

Слушајте своја чула када откривате рок трајања хране јер ће вам сигурно све рећи. Све што је сумњиво, ако изгледа, мирише или је чудно на додир, најбоље је избегавати. Тако ћете бити сигурни да нећете конзумирати покварену пилетину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: