Прије него што се "баците" на чишћење фрижидера и одлучите шта је за бацање, а шта није, важно је да знате шта заправо значе ознаке о року трајања на полеђини производа како их не бисте беспотребно бацили.
Колико пута вам се десило да купите намирнице, отворите их и тако оставите да стоје по неколико дана у фрижидеру? Да ли је таква храна безбједно за јело? Према Business Waste-u, Велика Британија баци 9,5 милиона тона отпада од хране сваке године. У Србији тај број износи око 250.000 тона хране годишње. Сложићете се бацање хране је уједно и бацање вашег новца. Како не бисте били на губитку пре свега обратите пажњу коју количину хране купујете, али и како је чувате.
Др Каран Раџ, чувен лекар и хирург НХС-а који често дијели савјете на Интернету, недавно је подијелио неколико савјета када је ријеч о року трајања хране.
"Прије него што баците храну, увјерите се да исправно читате етикете о безбједности хране", упозорио је своје пратиоце на ТикТоку, преноси Мирор. Ако сте бацили поглед на полеђину амбалаже за храну, можда сте примијетили различите врсте фраза, укључујући датуме "рок употребе" и "употребљиво до", а ово су важне разлике.
Према др Рају, већина конзервисане хране може безбједно да се једе "двије до пет година након овог датума све док је правилно ускладиштена, на хладном и сувом мјесту". Можда ћете видјети и датуме "појести до" или "искористити до". Према ријечима докторка, ово указује на посљедњи дан када ће артикал бити врхунског квалитета. Једини изузетак је формула за бебе. Немојте користити формулу за бебе послије овог датума.
На крају, др Раџ је упозорио да ако видите етикете на храни на којима пише да нешто "истиче" на одређени датум, посебно ако се ради о месу или млијечним производима, радије га заобиђите. Али у већину случајева можете да искористите и своја чула. На примјер, ако "примијетите чудан мирис, промјену текстуре или присуство буђи или испупчене конзерве, вјероватно би требало да их баците".