Сарма је јело које се, захваљујући својим састојцима попут киселог купуса, меса и зачина, добро чува, али је важно придржавати се препоручених рокова како би остала сигурна за конзумирање.
Људи с овог подручја тешко могу замислити зиму без сарме. Она се већином кува у великим количинама те је, како многи знају, најфинија задњи дан. Но колико сарма заправо смије да стоји?
Колико сарма може стајати у фрижидеру?
Стручњаци кажу како сарму можемо у фрижидеру држати до недјељу дана.
Чувајте је у херметички затвореној посуди како би се спријечио улазак ваздуха и ширење мириса. Прије конзумирања, обавезно је добро загријте на високој температури како бисте елиминисали потенцијалне бактерије, пише НајЖена.
Ипак, ако направите више, пожељно ју је замрзнути.
Колико сарма може стајати у замрзивачу?
У замрзивачу сарма може стајати до три мјесеца, а ево неколико савјета за чување.
Спремите је у пластичне посуде или врећице за замрзавање, пазећи да избаците што више ваздуха. Ако је могуће, замрзавајте у мањим порцијама како бисте лакше одмрзавали и користили само потребну количину.
При одмрзавању, најприје је оставите у фрижидеру преко ноћи, а затим је добро загријте прије послуживања.
Никад не замрзавајте сарме које су већ једном биле одмрзнуте.