Многима је познато колико конзумирање приправака од маслачка има благотворно дјеловање на здравље.
Међутим, вјероватно ни сами не знате колико је заправо ова биљка, која расте свуда око нас, корисна.
Од њега можете припремати чајеве, мед и салате, а током сезоне можете га у потпуности искористити и не дозволити да вам нити један дио ове биљке пропадне, пише "Србија данас".
Велики дио маслачка је јестив, укључујући коријен и лишће.
Ова биљка подстиче избацивање токсина из организма те пробаву, подиже имунитет, а најбољи учинак се постиже ако дан започнете шољицом чаја од маслачка.
Спремање листова маслачка
Састојци:
- листови маслачка,
- маслиново уље,
- бијели лук,
- зачини.
Листове оперите и ставите их у лонац са кашичицом соли. Кувајте их док не омекшају три до четири минута. Оциједите и исперите хладном водом док се не охладе.
Загријте маслиново уље у тави на средње јакој ватри и на њега ставите листове маслачка. Умијешајте бијели лук и пирјајте три до четири минута. Зачините сољу и бибером.
Сируп од маслачка
Састојци:
- 2 шољице цвјетова маслачка,
- органски лимун,
- шећер.
Потопите латице у текућу воду на пет минута да се добро очисте. Ставите их у лонац заједно с једном или пола шољице воде и двије кришке лимуна. Пустите да заври на јакој ватри, смањите ватру и кувајте до 15 минута. Макните посуду са ватре и оставите да одстоји преко ноћи.
Чај од маслачка проциједите кроз газу, истискујући сваку кап.
Измјерите течност и додајте јој шећер. Мијешајте и загријавајте док се шећер не отопи. Затим прокувајте сируп на лаганој ватри и спремите у стерилисану стакленку.
Кафа од маслачка
Састојци:
- 15 до 30 грама коријена маслачка у зависности ос количине коју желите направити,
- заслађивач попут меда или јаворовог сирупа,
- врућа вода,
- сојино млијеко,
- цимет у праху.
Изрежите коријење и оставите да се суши у рерни један сат. Коријене затим пеците 30 до 40 минута на 200 степени и самељите у млину у фини прах.
Помијешајте једну чајну кашику са шољицом вреле воде те додајте цимет, заслађивач или сојино млијеко по жељи.