Припрема туршије може да се изведе на безброј начина, али треба бити опрезан са стављањем додатака. Разни адитиви који се обилно користе у прехрамбеној индустрији могу да нам нанесу штету. Стручњаци савјетују да, ако већ стављамо конзерванс, морамо да поведемо рачуна о његовој количини. На килограм хране не треба стављати више од једног грама конзерванса. Најздравији начин припремања зимнице је свакако онај без конзерванса.
Нутриционисткиња Зорица Костре у "РТС Ординацији" открива да нам је за рецепт за пресолац за тушрију потребно литар воде и 40 грама крупне морске соли. Све што треба да урадите јесте да прокувате и охладите прије наливања. Такође, постоји намирница коју многи запостављају када је туршија у питању, а реч је келераби.
"Најважније је да крупна морска со буде нерафинисана јер је то најприроднији начин конзервације. Она је најбољи избор. Можемо да ставимо келерабу у туршију. Она је јако здрава, има низак гликемијски индекс, веома је калоријски ниска. Има 27 калорија на 100 грама, што је јако добро. Има висок садржај гвожђа", каже нутриционисткиња и открива да је од великог значаја ако убацимо прокељ и бијели лук.
"Прокељ има изузетно инфламаторно дејство. Можете да ставите и цијели бијели лук. Важно је да добро притиснете зимницу, јер на тај начин долази до боље ферментације. Пожељно је да пресолац буде поптуно хладан и обавезно остављамо два центиметра простора од поклопца. Туршија мора да буде прво на собној температури. Пет дана је довољно да стоји, али да буде притиснута мрежицом. Након тога је пожељно да се стави у хладну просторију", објашњава Зорица Костре.
"Грожђе у туршији је специјалан деликатес које свако треба да проба. У овој туршији имамо пробиотик и пребиотик. Такође, ово је одличан рецепт за 'модерне домаћице'. Спрема се једноставно и јако брзо", истиче нутриционисткиња Зорица Костре. Ево још неких трикова за зимницу који могу да вам послуже:
ИЗВОР: RTS ОРДИНАЦИЈА - ЗВАНИЧНИ КАНАЛ