У свијету кулинарства, понекад и најједноставнији задаци могу бити обиљежени грешкама, а један од таквих случајева је спремање купус салате, гдје врло често гријешимо у редослиједу додавања зачина. Овај мали, али значајан детаљ може направити разлику између обичне и савршене салате.
Филип Ћирић, мастер шеф и познати српски кувар, на свом Инстаграм налогу подијелио је савјете који ће вам помоћи да купус салата буде савршено зачињена сваки пут. Према његовим ријечима, редослијед у којем додајемо зачине није случајан и врло је битан за постизање најбољег укуса.
Први корак је додавање соли. Со треба да буде прва јер је важно да дође до самог купуса. Уколико прво ставите уље или киселину, со би остала у течности, тј. дресингу, и не би могла да упије довољно окуса. Због тога, со треба да буде основни зачин који директно додирује купус.
Други корак је уље. Уље има посебну улогу јер помаже да киселине (сирће или лимунов сок) буду савршено апсорбоване. Без уља, киселина би била превише доминантна, а салата би изгубила баланс између укуса. Важно је напоменути да не треба користити јако уље, попут хладно цијеђеног маслиновог, јер може да засјени све остале укусе.
Посљедњи корак је додавање киселине - било да је то сирће или лимунов сок. Киселина је неопходна за завршни шмек, али њен редослијед у зачињавању је кључан. Ако је ставимо превише рано, она би могла да пробије мембрану купуса, што би дало превише киселости, док уље не би могло да је неутрализује.
И не заборавите, сваки пут обавезно промијешајте салату након сваког додавања зачина - прво со, па уље, затим киселину. И, још једна важна напомена, избјегавајте јаке киселине и уља, како би салата задржала своју деликатност и савршен укус.
Пратећи ове кораке, ваша купус салата ће бити укусна и савршено зачињена, са свим укусима у савршеном балансу!