Печурке су укусна и разноврсна намирница која се може додати у тјестенине, салате или користити у рижоту. Међутим, често се дешава да их заборавимо у фрижидеру. Ако желите да продужите свјежину печурака, ево неколико корисних савјета за њихово правилно складиштење како бисте их дуже користили у омиљеним јелима.
Елиот Веб, оснивач Урбан Фарм-Ит и аутор књиге Узгајање гљива код куће, препоручује једноставан трик.
– Поставите цијеле, неопране печурке у смеђу папирну кесу и згужвајте горњи дио да бисте затворили. Папир упија вишак влаге и спречава стварање слузи – објаснио је Елиот.
Ослободите се пластичне амбалаже
Ако немате папирну кесу, печурке можете умотати у папирне убрус и ставити у чинију, па у фрижидер. Ова метода такође смањује акумулацију влаге и помаже у очувању свежине. Веб такође упозорава на пластику.
– Пластична амбалажа задржава влагу, што убрзава кварење печурака. Ако су печурке у пластичној амбалажи, одмах их пребаците у папирну кесу или умотајте у папирне убрусе – рекао је он, преноси Крстарица.
За најбоље резултате, важно је користити печурке на вријеме. Цијеле печурке могу да трају и до недјељу дана ако се правилно чувају, док нарезане печурке треба да се конзумирају у року од три дана.
– Складиштење је важно, али печурке је најбоље јести свјеже – закључује Елиот, пише Exspress.