Чувени пекарски трик помоћи ће да лепиње, хљеб и пите буду свјежи и по три дана. Потребна вам је једна намирница и добар рецепт. Довољно је да додате само један састојак и да ваше пециво буде савршено.
Он помаже код свих врста тијеста, а у питању је скроб. Ако њега додате у тијесто, оно ће бити прозрачније, а лепиње и пите укусније и свјежије. Оно што је битно да урадите је да помијешате скроб са брашном, па да тако додате у тијесто, а не да га додајете са неким другим састојцима.
Рецепт за најукуснији хлеб
Потребни састојци:
500 грама брашна
кесица сувог квасца
300 мл млаке воде
двије равне кашичице соли
2 кашике маслиновог уља
Припрема:
У већу посуду додајте суви квасац, брашно, млаку воду, со и маслиново уље, па умијесите глатко тијесто. По потреби, додајте мало брашна док мијесите.
Тијесто премјестите у посуду коју сте претходно премазали маслиновим уљем, прекријте крпом и оставите да одстоји око сат времена, све док дупло не нарасте.
Нарасло тијесто пребаците на побрашњену површину, па га поново замијесите и на крају ставите у науљени плех, па оставите тијесто око 30 минута да још мало надође. Прије него што хљеб ставите у рерну, направите неколико резова ножем по површини.
Пеците у претходно загријаној рерни на 200 степени и пеците око 45 минута, односно све док хљеб не добије лијепу златкасту боју. Извадите хљеб, умотајте га у крпу и оставите пар минута да се охлади.