Научници из Финске и Сједињених Америчких Држава у јануару су објавили студију у којој су описали како су развили посебну жвакаћу гуму која може заробити и неутралисати вирусе грипе и херпеса.
Ријеч је о иновативном производу темељеном на природним састојцима, који би могао постати нова линија обране против вирусних инфекција, посебно оних које се преносе слином. Нова медицинска жвакаћа гума произведена је од праха сјеменки биљке Лаблаб пурпуреус, познате и као “хијацинтни грах” или “зумбул грах”, који садржи антивирусни протеин ФРИЛ.
Стручњаци тумаче да тај протеин дјелује као природна “замка” за вирусе.
"Широкоспектрални антивирусни протеин (ФРИЛ) присутан у природном прехрамбеном производу (прах зумбул граха) који неутрализује не само људске, већ и вирус птичјег грипа, правовремена је иновација за спречавање инфекција и преноса”, тврди љекар Хенри Даниел са Универзитета у Пенсилванији (САД).
Стабилност производа је импресивна
Током лабораторијских тестирања, која су укључивала и механичку реплику људских уста, утврђено је да се више од половице протеина ФРИЛ ослобађа већ унутар 15 минута жвакања. Само 40 милиграма ФРИЛ-а унутар жвакаће гуме од 2 грама било је довољно за смањење вирусног оптерећења грипа за више од 95%. За вирусе херпеса ХСВ-1 и ХСВ-2 биле су потребне нешто веће количине – 160, односно 74 милиграма.
Научници су при формулисању жвакаће гуме пратили стандарде фармацеутске и прехрамбене индустрије, потврђујући њену безбједност за људску употребу. Стабилност производа такође је импресивна – може се складиштити на собној температури готово 800 дана без губитка ефикасности.
Идеја о антивирусној жвакаћој гуми настала је током пандемије Ковида-19, када су научници трагали за начином смањења преноса вируса путем слине. Након обећавајућих лабораторијских резултата, надају се да ће ускоро започети и клиничка испитивања на људима те проширити истраживање на друге вирусе.