Туњевина се нарочито конзумира током поста, а поред протеина садржи и супстанце које могу негативно да утичу на здравље. Ако и ви спадате међу особе којима је омиљени лагани оброк туњевина из конзерве с пиринчем или салатом, имамо лоше вијести.
Само једна конзерва туњевине у себи садржи 18.11 микрограма живе, док је дозвољен максимални унос живе је 1.6 микрограма по килограму тјелесне масе и то недељно! Зато водите рачуна да конзервирану туњевину не конзумирате превише.
Једна студија која је спроведена на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису “Food and Фунцтион”, упозорава на количину цинка у конзервисаној туњевини.
– Повећање пропустљивости цријева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспију. Ово стање зове се “синдром пропусног цријева” и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбује кроз пропусна цријева – објашњава водећи научник студије Гречен Малер, пише Стил.
Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свијести и високу температуру, а велике количине у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.
На крају ипак можемо да закључимо да конзервирана туњевина није штетна ако је једемо у малим количинама.