Кисели купус је укусан и храњив додатак исхрани, али није идеалан за свакога.
Постоје одређене групе људи које би га требале конзумирати с опрезом или га избјегавати због његовог састава, посебно високог садржаја соли и киселости.
Ево ко би требао обратити пажњу:
Особе с високим крвним притиском (хипертензијом) Кисели купус је богат натријем због процеса ферментације и додавања соли. Превише соли може погоршати хипертензију и повећати ризик од кардиоваскуларних проблема.
Особе с проблемима с бубрезима Вишак натрија може оптеретити бубреге, посебно код људи који већ имају хроничне бубрежне болести.
Особе с осјетљивим стомаком или гастритисом Киселина у купусу може иритирати желучану слузницу код људи с гастритисом, чиром на желуцу или осјетљивошћу на киселе намирнице.
Људи склони надимању и гасовима Ферментиране намирнице, попут киселог купуса, могу изазвати надутост и појачано стварање гасова код неких људи, посебно ако нису навикли на ферментирану храну.
Особе с хистаминском интолеранцијом Кисели купус садржи хистамин, који може изазвати симптоме попут главобоље, осипа или пробавних проблема код људи с овом врстом интолеранције.
Пацијенти који узимају одређене лијекове Људи који користе диуретике, инхибиторе ензима који конвертују ангиотензин (АЦЕ инхибиторе) или лијекове за снижавање притиска требали би пазити на унос натрија јер може смањити ефикасност терапије.
Ако спадате у неку од ових група, најбоље је да се консултујете с лијечником или нутриционистом прије него што уврстите кисели купус у свакодневну исхрану. За већину људи, међутим, кисели купус је здрав и богат пробиотицима који могу подржати здравље цријева, пише Нова .