Кандида је врста гљивице која се природно налази у нашем организму, али проблеми почињу када се умножи и поремети равнотежу у слузокожи која је њено природно станиште (слузокожа цријева, усне дупље и гениталија).
Кандиду обично држе под контролом добре бактерије и јак имунитет.
Антибиотици и претјерани стрес лоше утичу на добре бактерије и имунитет и долази до претјераног раста кандиде коју називамо кандидијазом. Већина благих до умјерених случајева кандидијазе ће се очистити у року од два до три дана након завршетка лечења. Озбиљнији случајеви кандидијазе могу потрајати неколико недјеља да се потпуно нестану након третмана.
И зато, поставља се питање како излечити кандиду природним путем.
Третман се заснива на јачању микрофлоре организма, односно јачању добрих бактерија и изгладњеле кандиде. Као што смо споменули, кандида се храни шећерима и први корак је потпуно елиминисање шећера из исхране. То не значи само одрицање од слаткиша, већ пажљиво читање декларација на производима јер шећера има тамо гдје га не очекујете – на примјер у конзерви.
Избјегавајте:
Шећер
угљени хидрати – пиринач, тјестенина, кромпир, кувана шаргарепа, све врсте житарица
алкохол и кафа
поврће кисело у сирћету
млијеко.
Шта је добро јести?
Што више зеленог поврћа
поврће које расте изнад земље – кељ, карфиол, тиквице, патлиџан, спанаћ, све врсте зелене салате, парадајз, бибер
месо и изнутрице
домаћи кисели купус
риба и морски плодови
јаја
јогурт, кефир, путер
припремите храну са масноћом, путером или маслиновим уљем
коштани темељац (за обнављање цријевне микрофлоре) и све врсте бистрих супа
уносите довољно воде у своје тијело
Зачини који се користе за природно лијечење кандиде:
Ђумбир
кајенски бибер
куркума
цимет
кумин
бијели лук
Препоручује се да ујутру попијете чашу млаке лимунаде у коју сте додали ђумбир и мало кајенског бибера. Подстицаће рад цријева и размјену супстанци у тијелу, пише "Cleveland Clinic".