Опасан по здравље

Лосос узгајан у рибњацима једна од најотровнијих риба

  • Извор: Б92
  • 15.12.2023. 15:58

Гајени лосос се тови исхраном од ужеглог сјемена и рибљег уља, протеинских прахова, пестицида и синтетичких боја. Веома је висок и омега 6 ПУФА, и генерално је веома лош и опасан по људско здравље.

Иако је доста приступачнији, лосос узгајан у рибњацима је храњен неквалитетном храном и прскан пестицидима и хемикалијама, да би изгледао боље "на око". Баш као што каже изрека "Оно сте што једете", тако и овај лосос постаје нездрав због своје исхране, а онда и ви, уколико га конзумирате.

Нутритивна вриједност рибе зависи и од њеног узгоја и рибњака у ком је боравила.

Како спремити рибу без неугодних мириса

Како спремити рибу без неугодних мириса

Фармери који раде на узгоју ове врсте лососа морају да носе заштитне маске, да се не би отровали од пестицида, којим се он прска. Због нездраве исхране и пестицида, ова риба често мутира и мијења свој природан изглед до непрепознатљивости. Прскање неуротоксичним отровима може довести до тровања људског организма. Такође, загађивачи из овог лососа могу пореметити хормоне у тијелу човјека.

Такође, ова риба се тови пелетом, да би била што већа и маснија, и до три тоне хране на дан се баца у ове рибњаке. Вода се тако загађује, риба се деформише, и пуна је лоших масти и хемије.

Рибњаци у којој се риба узгаја су, углавном, прљави и високо загађени. Муљ, отровне материје и вода која се улива у канале, чине овог лососа још горим и отровнијим.

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Ево како да препознате покварену рибу: Омиљени оброк током поста

Један познати научни центар је радио тестирање на лабораторијским заморчићима. Једно вријеме су их хранили уобичајеном лабораторијском храном, а после тога узгајаним лососом. Након конзумирања ове врсте лососа, заморчићи су добили масно ткиво на стомаку, и тровање, које је показало колико је ова намирница штетна, масна и нутритивно сиромашна.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: