Гајени лосос се тови исхраном од ужеглог сјемена и рибљег уља, протеинских прахова, пестицида и синтетичких боја. Веома је висок и омега 6 ПУФА, и генерално је веома лош и опасан по људско здравље.
Иако је доста приступачнији, лосос узгајан у рибњацима је храњен неквалитетном храном и прскан пестицидима и хемикалијама, да би изгледао боље "на око". Баш као што каже изрека "Оно сте што једете", тако и овај лосос постаје нездрав због своје исхране, а онда и ви, уколико га конзумирате.
Нутритивна вриједност рибе зависи и од њеног узгоја и рибњака у ком је боравила.
Фармери који раде на узгоју ове врсте лососа морају да носе заштитне маске, да се не би отровали од пестицида, којим се он прска. Због нездраве исхране и пестицида, ова риба често мутира и мијења свој природан изглед до непрепознатљивости. Прскање неуротоксичним отровима може довести до тровања људског организма. Такође, загађивачи из овог лососа могу пореметити хормоне у тијелу човјека.
Такође, ова риба се тови пелетом, да би била што већа и маснија, и до три тоне хране на дан се баца у ове рибњаке. Вода се тако загађује, риба се деформише, и пуна је лоших масти и хемије.
Рибњаци у којој се риба узгаја су, углавном, прљави и високо загађени. Муљ, отровне материје и вода која се улива у канале, чине овог лососа још горим и отровнијим.
Један познати научни центар је радио тестирање на лабораторијским заморчићима. Једно вријеме су их хранили уобичајеном лабораторијском храном, а после тога узгајаним лососом. Након конзумирања ове врсте лососа, заморчићи су добили масно ткиво на стомаку, и тровање, које је показало колико је ова намирница штетна, масна и нутритивно сиромашна.