Бруснице, то ситно али моћно воће, све чешће се налазе у средишту истраживања јер су његове здравствене предности заиста велике.
Најновија студија са Универзитета Источна Англија открива да свакодневна конзумација брусница може донијети значајне користи за памћење и когнитивно здравље.
Резултати указују на то да би бруснице могле играти важну улогу у превенцији деменције и смањењу нивоа "лошег" холестерола.
Током истраживања, научници су пратили групу од 60 здравих учесника у периоду од 12 седмица.
Половина испитаника уносила је прах бруснице, док је друга половина примала плацебо.
На крају студије, они који су свакодневно конзумирали бруснице показали су значајно побољшање у памћењу за свакодневне догађаје, бољу циркулацију у мозгу, и ниже нивое ЛДЛ холестерола – познатог као "лош" холестерол.
Истраживач др Давид Ваузоур, који је водио овај пројекат, нагласио је да су резултати веома обећавајући и да отварају врата даљим истраживањима о томе како бруснице и друге бобице могу допринијети очувању когнитивних функција, преноси Најжена.ало.