Укусно поврће

Ово је спас за многе тегобе: Египћани су га јели сваки дан

  • Извор: Агенције
  • 21.08.2024. 16:19

Празилук су јели још древни Египћани и Римљани, а и данас је цијењен као здраво и укусно поврће, мада доста и занемарен.

Око 100 грама куваног празилука садржи свега тридесетак калорија. Мала енергетска вриједност, богатство хранљивих састојака, прехрамбених влакана, полифенола и сумпорних једињења повољно утичу на здравље.

Бета-каротен се у нашем организму претвара у витамин А, који је важан за здравље очију, репродуктивног система, као и за имунитет.

Шта заправо изазива нетолеранцију на глутен?

Шта заправо изазива нетолеранцију на глутен?

Празилук је изврстан извор витамина Ц, а највише га има у зеленим лиснатим деловима. Богат је и фруктоолигосахаридима и инулином, влакнима која дјелују као пробиотик, пишу Витамини.хр.

У траговима се могу наћи калијум, бакар, гвожђе, манган, који може да помогне у ублажавању симптома предменструалног синдрома, а повољно дјелује и на здравље штитне жлијезде.

Празилук утиче и на детоксикацију организма, смањење упалних процеса, као и на здравље срца и крвних судова. Алицин из празилука има антибактеријско и антивирусно дејство и може да смањи ниво холестерола у крви, као и крвни притисак.

Празилук је поврће које често неправедно запостављамо, а редовним конзумирањем можемо да снизимо крвни притисак, ниво холестерола, сачувамо срце и детоксикујемо читав организам

Конзумација празилука може продужити осјећај ситости, као и смањити апетит, што је добро за људе који желе да смршају или једноставно воде рачуна о својој исхрани, преноси Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Серија 'Мућке' легендарна је британска комична серија у режији Џона Саливана, која је од 1981. до 1991. године доживјела седам сезона и неколико посебних издања.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 15:30 Досије (Р)

    ‘ Досије (Р)