Риба је богата витаминима, минералима, протеинима, омега-3 масним киселинама, ипак, понекад се појави проблем, посебно када нам риба дође на сто из неког далеког краја свијета.
Стручњаци препоручују рибу као храну за срце, мозак и очи. Неке врсте рибе су, ипак, предатори и сваштоједи, који грабе све што им дође до уста, па и штетну живу. Стога, како би се избегла опасност од тровања, не препоручује се конзумација одређених врста рибе, посебно не деци и трудницама. Често се отрови могу пронаћи и у најскупљим рибљим специјалитетима – као што је кавијар. С друге стране, неке здравије и чистије врсте, могу бити много јефтиније.
Пестициди, жива, тешки метали – које врсте заобићи?
Мора, океани и неке ријеке су пуне, због загађености, тешких метала, пестицида и живе. Када риба унесе живу, она се веома брзо веже за протеине у њеном тијелу. Сматра се да ексклузивни кавијар, који се прави од рибље икре, може бити отрован, па се у њему могу пронаћи пестициди, тешки метали као што је жива.
Непосредни симптоми тровања органском, метил-живом укључују оштећење периферног вида, трњење руку, стопала и подручја око уста, недостатак координације, оштећење говора и слуха, слабост мишића.
Избјегавајте и месо ајкуле која се храни намирницама за које се сматра да имају доста живе. Скушу многи препоручују као добру рибу, али она је, како тврде стручњаци, предатор и не бира шта једе. Бабушка је слатководна риба, веома прилагодив сваштојед, сматра се да може бити штетна, посебно ако се лови у загађеним водама.
Омега – 3 киселине, витамин Д, витамин Б 12 – шта јести?
Риба је пуна драгоцјених омега – 3 масних киселина, од којих је једна и докосахексаенска киселина (ДХА) из рибе попут харинге и сардина.
ДХА, једна од три врсте омега-3, налази се у високим концентрацијама у мрежњачи, дијелу ока који препознаје свјетлост и шаље сигнале у мозак како бисмо могли да видимо.
Довољне количине ДХА важне су за структуру и функцију мрежњаче. Сматра се да се ДХА скупља у мрежњачи још док су бебе у матерници. Постоје неке претпоставке да омега-3 такође могу да ублаже симптоме сувог ока. Сматра се да омега – 3 киселине из рибе могу да имају значајну улогу у одржавању нормалног крвног притиска, да су добра превентива код срчаних болести, да одлично дјелују и на когнитивне функције мозга.
Стручњаци савјетују да предност дате лососу, сардини, инћуну, бакалару, пастрмки, ослићу.
Лосос садржи витамин Д, витамин Б12, селен, омега-3 масне киселине. Стручњаци препоручују да бирате увијек органски, који има свјетлију, блиједоружичасту боју.