Стручњаци упозорили

Ову рибу никако не спремајте за славу

  • Извор: Б92
  • 30.10.2023. 17:54

Риба је богата витаминима, минералима, протеинима, омега-3 масним киселинама, ипак, понекад се појави проблем, посебно када нам риба дође на сто из неког далеког краја свијета.

Стручњаци препоручују рибу као храну за срце, мозак и очи. Неке врсте рибе су, ипак, предатори и сваштоједи, који грабе све што им дође до уста, па и штетну живу. Стога, како би се избегла опасност од тровања, не препоручује се конзумација одређених врста рибе, посебно не деци и трудницама. Често се отрови могу пронаћи и у најскупљим рибљим специјалитетима – као што је кавијар. С друге стране, неке здравије и чистије врсте, могу бити много јефтиније.

Пестициди, жива, тешки метали – које врсте заобићи?

Мора, океани и неке ријеке су пуне, због загађености, тешких метала, пестицида и живе. Када риба унесе живу, она се веома брзо веже за протеине у њеном тијелу. Сматра се да ексклузивни кавијар, који се прави од рибље икре, може бити отрован, па се у њему могу пронаћи пестициди, тешки метали као што је жива.

Како ће се кретати зараде у ИТ сектору

Како ће се кретати зараде у ИТ сектору

Непосредни симптоми тровања органском, метил-живом укључују оштећење периферног вида, трњење руку, стопала и подручја око уста, недостатак координације, оштећење говора и слуха, слабост мишића.

Избјегавајте и месо ајкуле која се храни намирницама за које се сматра да имају доста живе. Скушу многи препоручују као добру рибу, али она је, како тврде стручњаци, предатор и не бира шта једе. Бабушка је слатководна риба, веома прилагодив сваштојед, сматра се да може бити штетна, посебно ако се лови у загађеним водама.

Омега – 3 киселине, витамин Д, витамин Б 12 – шта јести?

Риба је пуна драгоцјених омега – 3 масних киселина, од којих је једна и докосахексаенска киселина (ДХА) из рибе попут харинге и сардина.

Златни плод јесени: Све о дуњама и рецепт за припрему слатког

Златни плод јесени: Све о дуњама и рецепт за припрему слатког

ДХА, једна од три врсте омега-3, налази се у високим концентрацијама у мрежњачи, дијелу ока који препознаје свјетлост и шаље сигнале у мозак како бисмо могли да видимо.

Довољне количине ДХА важне су за структуру и функцију мрежњаче. Сматра се да се ДХА скупља у мрежњачи још док су бебе у матерници. Постоје неке претпоставке да омега-3 такође могу да ублаже симптоме сувог ока. Сматра се да омега – 3 киселине из рибе могу да имају значајну улогу у одржавању нормалног крвног притиска, да су добра превентива код срчаних болести, да одлично дјелују и на когнитивне функције мозга.

Благо на бањалучкој пијаци, препродаја вриједна златна

Благо на бањалучкој пијаци, препродаја вриједна златна

Стручњаци савјетују да предност дате лососу, сардини, инћуну, бакалару, пастрмки, ослићу.

Лосос садржи витамин Д, витамин Б12, селен, омега-3 масне киселине. Стручњаци препоручују да бирате увијек органски, који има свјетлију, блиједоружичасту боју.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: