Нутриционисти су почели да упозоравају да не вјерујемо свему што чујемо у медијима о такозваној ''суперхрани'', а многи су у ту групу сврставали и кокосово уље.
Прво и најважније питање које морамо да поставимо када покушавамо схватити да ли је нека намирница здрава или не је "Шта она тачно чини нашем организму?"
Пуно смо читали о предностима кокосовог уља у односу на друга уља за печење и пржење, а многи од нас га већ неко вријеме користе као здравију опцију у кулинарству. Ово се укусно и мирисно уље у дијеловима Азије користи већ вијековима и даје препознатљив укус различитим азијским кухињама. Недавно се популаризовало на Западу управо због вјеровања да је много здравије од других јестивих уља.
Кокосово уље утиче на холестерол
Међутим, нека скорија истраживања су показала да смо поново погријешили у глорификовању одређених здравих намирница, а овога пута се ради управо о кокосовом уљу.
Стручњаци Клинике Мејо кажу да се купци чувају, посебно када је у питању кокосово уље и ваше срце.
Кардиолог др Стивен Копецки каже да кокосово уље није добро за здравље срца, јер подиже лош холестерол.
"Прије четрдесет година спроведена је студија која је проучавала путер, маст, говеђе или кокосово уље. Која намирница вам је највише подигла лош холестерол? Погађате? То је било кокосово уље."
"Знамо да је кокосово уље веома засићена маст. То је засићена маст која се претвара у холестерол."
Др Копецки каже да је кокосова вода у реду, као и повремене пахуљице на салатама или посластицама. Али избјегавајте кокосово уље.
"Немој то јести. То заиста подиже ваш лош холестерол."
Дуготрајна конзумација засићених масти има доказане негативне утицаје на наше здравље, и све такве намирнице треба да се конзумирају у врло малим количинама или потпуно избјегавати. Исхрана која укључује засићене масти повезана је са повишеним "лошим" холестеролом, који је један од највећих узрочника болести крвотока.
Међутим, када је ријеч о кокосовом уљу, нутриционисти кажу да га не треба у потпуности избјегавати.
Кување са кокосовим уљем може бити здраво када га користимо умјерено.
Зато, ако одлучимо да користимо ово уље у кулинарству, важно је не претјеривати.