Станивуковић није испоштовао договор

Да ли су Твртко и Кулин бан нашли право мјесто у Бањалуци, огласили се историчари

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2024. 15:20

Постављање споменика владарима из средњег вијека, наишло је критике историчара.

Историчар Предраг Лозо критиковао је произвољност и мањак системске визије у политици постављања споменика у Бањалуци. 

Он сматра да би Бањалука требала имати споменик Повељи Кулина бана, јер је то први писани документ на српском народном језику и писму из 1189. године, а не самом Кулину бану за којег, како наводи, не знамо ни како је изгледао. Он сматра да политици памћења у Бањалуци „недостаје низ организованих системских мјера, а да постоји сувише произвољности и личних одлука појединаца”.

Шта је са обећањем: Колико је запослених у Градској управи?

Шта је са обећањем: Колико је запослених у Градској управи?

- Бањалука би требало да има споменике посвећене значајним периодима и датумима важним за овај град и Републику Српску као заједницу. Стога је немогуће објаснити зашто у Бањалуци не постоји споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, а имамо зато споменик краљу Твртку Котроманићу, који сигурно не би требало да буде толико монументалан - изјавио је Лозо за Политику.

Он каже да је Станивуковић прошле године на састанку с историчарима потврдио да ће сведенији споменик Кулину бану бити постављен на углу Гајеве улице (што се није десило), док су историчари тражили да на том мјесту буде споменик краљу Твртку.

- И онда одједном, системом произвољности, данас, умјесто малог и сведеног, имамо монументални споменик Кулину бану код Народног позоришта Српске - нагласио је Лозо.

Парк и Твртко ''појели'' мост у Доцу

Споменик Трвтку Првом Котроманићу "тежак" је пола милиона марака.

Он је смјештен у нови парк, који се налази између зграде Екватор и тврђаве Кастел, у самом центру Бањалуке.

За парк, издвојено је нешто више од два и по милиона марака, што у коначници са спомеником, све износи око три милиона.

Драшко Станивуковић је расписао неколико јавних набавки. Првобитно је за изградњу парка било предвиђено 1.199.343 КМ, али је у августу буџет повећан за додатних 728.143 КМ са ПДВ-ом. На почетку предизборне кампање буџет је поново повећан, овај пут за 727.939,70 КМ са ПДВ-ом. 

Финансије за парк, осигуране су из кредитних средстава путем тендера који је назван "Извођење радова на изградњи партерног окружења моста Долац".

Изградња моста је, подсјетимо, стала.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.