Министар финансија и трезора у Савјету министара

Амиџић: Приједлог допуна Закона о ПДВ-у усклађен са УИО

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 14:24

Министар финансија и трезора у Савјету министар Срђан Амиџић рекао је да је Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у који се односи се на поврат пореза на куповину прве некретнине за сва пунољетна физичка лица која су настањена на територији БиХ, усклађен са комплексним пореским системом БиХ.

Амиџић је истакао да овај законски приједлог треба да се појави у форми у којој је и предложен због различитих евиденција и комплексности пореског система БиХ.

"Морамо да узмемо у обзир разуђеност не само на подручју ентитета и Брчко дистрикта, него и кантона", рекао је Амиџић и додао да је закон предложен у овој форми због могућности његовог спровођења.

Почела сједница ПДПС: Пред посланицима поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Почела сједница ПДПС: Пред посланицима поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Амиџић, који је и предсједник Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, навео је да се овај законски приједлог у фебруару нашао на сједници Управног одбора како би био упућен Савјету министара и редовном процедуром у Парламентарну скупштину БиХ.

"Дефиниција појмова је усаглашена са УИО БиХ и ми на овакав начин желимо да обухватимо и оно што се назива стан, али и оно што се назива кућа", појаснио је Амиџић након што је током расправе било ријечи о термину "стамбени објекат".

Он је рекао да је остављена могућност да се подзаконским актима дефинишу надлежни органи који могу да мијењају и додају неке нове одредбе.

Говорећи о моменту поврата ПДВ, Амиџић је појаснио да није могућ поврат док се не заврши објекат и не добије употребна дозвола.

Амиџић је навео да је добар приједлог о забрани промета некретнином на коју је враћен ПДВ десет година, те додао да ће се водити посебна евиденција за оне који ову могућност искористе преко брачног друга.

"И када би се њих двоје развели или имали други брачни статус, тај брачни друг не би имао право поврата ПДВ-а и могућност да оштети јавне приходе", рекао је Амиџић.

Он је додао да се кроз подзаконске акте покушава уважити пореска структура БиХ, евиденције које су различите у зависности од дијелова БиХ, те могућности да се из поврата ПДВ-а не искључују куће у изградњи, што је случај у сусједној Србији.

Током расправе посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ оцијенили су позитивним Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у.

Предлагачи овог законска су посланици Сања Вулић, Миа Карамехић Абазовић, Саша Магазиновић, Сабина Ћудић и Чедомир Стојановић.

Пореска олакшица не би подразумијевала право на умањење ПДВ-а на луксуз, него би се предметно право ограничило на поврат ПДВ-а који се односи на уобичајену квадратуру од 40 квадратних метара за купца и још додатних 15 квадратних метара за сваког члана домаћинства који нису остварили право на поврат за куповину првог стана.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.