Приједлог закона

Почела сједница ПДПС: Пред посланицима поврат ПДВ-а за куповину првог стана

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2024. 12:31

У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о порезу на додату вриједност (ПДВ), којим се предвиђа поврат ПДВ-а држављанима БиХ са мјестом пребивалишта у БиХ за куповину првог стана, односно објекта за становање.

Закон, који ће бити разматран у првом читању, предложили су посланици Сања Вулић (СНСД), Миа Карамехић-Абазовић (НиП), Саша Магазиновић (СДП), Сабина Ћудић (НС) и Чедомир Стојановић (Српски клуб).

На предложеном дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је предложио Савјет министара, а којим врши уједначавање права на трошкове смјештаја и накнаде за одвојени живот стручног особља у правосудним институцијама с носиоцима правосудних функција, судијама и тужиоцима на нивоу БиХ.

Нестао Гојко Топић, полиција моли за помоћ

Нестао Гојко Топић, полиција моли за помоћ

Истовремено се уводи накнада за обавезно дежурство или приправност за рад судијама и тужиоцима.

Посланици би требало да размотре и мишљење Уставноправне комисије која је оцијенила да Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који су предложили посланици из Клуба СДА у Представничком дому, није усклађен са Уставом и правним системом БиХ.

Посланици СДА овим законским приједлогом траже да се лицима која су због ратних дешавања промијенила мјесто становања омогући да се изјасне да ли ће гласати у општини пребивалишта из 1991. године или у општини тренутног пребивалишта.

Предвиђено је и разматрање негативног мишљења Уставноправне комисије и за Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, предлагача Нихада Омеровића (НиП), који би се пред посланицима нашао у првом читању, а којим се предвиђају оштрије мјере за заштиту имовине и безбједности повратника.

Сукобили се због дјевојке: Мароканац оптужен за покушај убиства у Бањалуци

Сукобили се због дјевојке: Мароканац оптужен за покушај убиства у Бањалуци

Посланик СНСД-а Обрен Петровић предлагач је допуне Пословника Представничког дома којом се Заједничкој комисији за административне послове Парламентарне скупштине БиХ додаје надлежност за спровођење поступка избора седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ.

На дневном реду је и избор седам чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама на нивоу БиХ, као и члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Колегијум Представничког дома предложио је да за члана Високог судског и тужилачког савјета умјесто Лејле Хаџић, којој мандат истиче 25. октобра, буде изабрана Џамна Вранић.

Предвиђено је и да буде размотрено више извјештаја, међу којима извјештај о раду Савјету министара за 2023. годину, те посланичке иницијативе Сабине Ћудић (НС) којом Представнички дом захтијева од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ да Савјету министара предложи смјену замјеника директора Агенције за истраге и заштиту Зорана Галића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?