Жељка Цвијановић

''Имовина није у надлежности Предсједништва, јасна процедура стављања вета''

  • 26.10.2024. 10:28

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да ће Приједлог закона о имовини бити скинут са дневног реда у Парламентарној скупштини БиХ, наводећи да ово питање није у надлежности Предсједништва, као што је то случај када је ријеч о спољној политици и одбрани, те указала да је процедура механизма вета јасно прописана.

- Јасно је прописано и шта су надлежности Предсједништва БиХ. Имовина није материја из домена спољне политике, нити одбране. Ту имамо механизме који су препознатљиви. Ако имате на дневном реду сједнице Предсједништва нешто са чим се не слажете, а домен је одбране, аутоматски се зауставља та тачка, а када је у питању спољна политика, онда имате могућност улагања вета - појаснила је Цвијановић.

Она је навела да у случају двоструког прегласавања по истој тачки дневног реда на сједници Предсједништва, постоји могућност да се то питање стави пред Народну скупштину Републике Српске и да се тако заустави штетно дјеловање, али овај пут, мимо свих надлежности, имовина је стављена на разматрање.

Цвијановић: БиХ је заглављена у сопственом неуспјеху јер то управо желе бошњачки политичари, а не Србија

Цвијановић: БиХ је заглављена у сопственом неуспјеху јер то управо желе бошњачки политичари, а не Србија

- Имате ту процедуралну страну која подразумијева да ви два пута будете прегласани. Након тога теку рокови који су прописани када треба да прогласите угроженост виталног интереса и покрећете механизам вета. То је начин како да стигнете до Народне скупштине Републике Српске, тражећи подршку посланика за оно што јесте ваш став - указала је Цвијановић, објашњавајући процедуру коришћења механизма вета.

Када Народна скупштина потврди став српског члана Предсједништва, додала је она, тада се то питање склања са дневног реда и оно више не постоји.

- Народна скупштина Републике Српске има ту способност и моћ да заустави нешто и да просто пониште одлуку у којој сте ви прегласани - навела је Цвијановић.

Она је појаснила да се питање имовине није ни могло наћи на сједници Предсједништва, јер то није њихова надлежност, истакавши да је слична ситуација била и када су друга два члана покушала да изгласају законе о гасу на нивоу БиХ.

- И тада сам упозоравала да није Предсједништво надлежно да се бави питањем гаса и да су ентитети ти који су надлежни за енергетику. Колеге су инсистирале да се то нађе на дневном реду борећи се, вјероватно, за неке своје политичке поене - истакла је Цвијановић.

Тада је ова иницијатива заустављена у Парламентарној скупштини БиХ, а Цвијановић је нагласила да ће такав исход бити и са питањем имовине. "Зато сам рекла да ће се и и сада десити иста ствар, те да је то питање које се зауставља у Парламентарној скупштини БиХ", навела је Цвијановић.

Она је истакла да је, прије свега, због познате процедуре, изненађена коментарима о томе како је "пропустила да стави вето на ово питање" и поновила да питање имовине није у надлежности Предсједништва и да је то било прво гласање.

- Ово је био први круг гласања, уопште нисте имали два круга. Рекла бих да је све то постало преполитикантски. Увијек је добро упознати се о процедури, па онда нешто коментарисати. Није уопште лоше ни за једног човјека да прво каже да нешто не зна или да мора да провјери прије него што нешто каже - истакла је Цвијановић.

Подсјетивши да су злонамјерни коментари долазили и из опозиције, српски члан Предсједништва БиХ је у подкасту Срне рекла да је ријеч или о незнању или о лошој намјери, јер су процедуре познате, а став Републике Српске о имовини и те како јасан.

- Политика је сведена на површност. Ја увијек тражим и тумачење правних експерата и послушам такав одговор. Погледам пословник којим се уређује рад Предсједништва и препознам шта је могуће, а шта немогуће и увијек се консултујем - рекла је Цвијановић.

ПИТАЊЕ ИМОВИНЕ ЈЕ ЗАВРШЕНО У ДЕЈТОНУ, ЗЛОНАМЈЕРНЕ СУ ИЗЈАВЕ ОПОЗИЦИЈЕ

Она је нагласила да је разочарана иступима представника опозиције, подсјетивши да је питање имовине завршено у Дејтону и да она припада ентитетима.

- Они излазе са својим теоријама како је нешто требало урадити. Мене то увијек разочара. Цијели дан сам слушала неке који су говорили у медијима "како госпођа Цвијановић није покренула вето". Шта хоће, да напишем допис и кажем како су незналице - рекла је Цвијановић.

Она је навела да сматра да је људска одговорност да се провјери све прије објаве, првенствено медијске, да се не би грађани доводили у заблуду.

- Ово је ствар великог политикантства и настојања да се наметне једна тема - рекла је Цвијановић.

"Објашњење" бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића да се имовина нађе на дневном реду је у томе да се други органи не баве овим питањем, а Цвијановић је истакла да је то управо и проблем БиХ у којој се не поштују надлежности предвиђене Уставом.

- Ми у Сарајеву стално гледамо како неко жели да ради туђи посао. Сва наша борба тамо је око тога што се узурпирају надлежности, а онда причате како је све у нереду. Па, наравно, да је у нереду. Стално нешто отимате, умјесто да направите ред и да поштујемо тај Устав - нагласила је Цвијановић.

Она је оцијенила да је тужно то што члан Предсједништва Денис Бећировић славодобитно говори о резултатима прегласавања и констатовала да је на тај начин начињена штета и грађанима и БиХ у коју се заклињу.

- Замислите ви како је то патетично, тужно, јадно и деструктивно за БиХ. То 2:1 не значи ништа, има други круг гласања - каже Цвијановић, додавши да Бећировић веома добро зна да су јасно наведене процедуре приликом доношења закона и званичних одлука и ставова.

Она је рекла да Сарајево и бошњачки политички представници све раде у сарадњи са појединим међународним представницима, амбасадама и ОХР-ом.

- Резултат свега тога је да ми живимо у држави која је заиста врло, врло несрећна и непродуктивна према својим грађанима, те непријатељски настројена, што опет није нормално. Ако је дијалог форматиран на начин `ја ти кажем, а ти треба да се сложиш`, онда то није дијалог. То је нека наредбодавна ствар - истакла је Цвијановић.

У САРАЈЕВУ НЕ ПОСТОЈИ ВЈЕРА У ЕВРОПСКИ ПУТ И САРАДЊУ, ВЕЋ У НЕСТАНАК СРПСКЕ

Српски члан Предсједништва је истакла да се политика бошњачких политичких представника заснива само на одузимању надлежности Републике Српске, те да због тога не постоји њихова вјера у оно што се зове европски пут, већ само вјера у нестанак Српске.

- Они европски пут или кретање БиХ ка ЕУ доживљавају на начин да је то мјесто, пут или процес преко којег Република Српска треба да губи своје надлежности. То да ли је коначно исходиште да сте чланица ЕУ, да можете да уживате у одређеним стварима које су тамо добре, то их не интересује - нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да постоји оправдано увјерење да политички противници Републике Српске сматрају да је пут ка ЕУ само онај у којем треба да се развласти Српска.

Цвијановић је указала да БиХ само иде из кризе у кризу и да одговорност сносе и странци који се мијешају у унутрашња питања, не преузимајући одговорност за то што раде, те да подршку у нарушавању међусобних односа имају у дијелу бошњачког Сарајева који предност дају интервенционизму, а не договору представника конститутивних народа.

- Ту су присутни неки потези који нарушавају наше унутрашње односе, ремете односе између представника конститутивних народа и представника два ентитета. То је нешто са чим ми живимо много година - рекла је Цвијановић.

Она је навела да је могуће изаћи из кризе, али да то подразумијева преузимање одговорности. "То не може бити ствар којом ћете ви сваљивати кривицу на једног, а да други остану нетакнути. Треба се увијек знати ко је шта почео и шта је ко покренуо", истакла је Цвијановић.

Она је оцијенила да је у БиХ потребно разумијевање да би живјели у миру, а што се може постићи исказаним поштовањем.

- Морамо заиста да исказујемо то поштовање тако што нећемо никоме ништа одузимати и никоме ништа умањивати. Овдје је сва хистерична прича направљена како се кобајаги нешто одузима од државе, зато што ентитет хоће да испуњава и да извршава своје уставне надлежности. Накарадно су постављене тезе и онда се као брани држава тиме што требаш узети од ентитета - истакла је Цвијановић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:20 Серија: Слатке муке (Р) (12+)

    Серија: Слатке муке (Р) (12+)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)