Дијана Ивановић

"Мог оца су толико мучили да их је преклињао да га убију, рекли су му да је то зато што је Србин"

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2024. 17:53

Свједок злочина над Србима у БиХ Дијана Ивановић рекла је у Њујорку да је збуњена што су српске жртве дискриминисане од УН.

"Умјесто да нас уједињују, оне нас дијеле. Људи из БиХ су на свој начин зацијелили своје ране, а ми их данас поново отварамо", рекла је Ивановићева на панел-дискусији у УН на којој српске жртве свједоче о страхотама које су преживјеле током рата.

Она је испричала да је рођена у Ливну и да је прије рата, 1991. године, било 5.000 Срба који су живјели у овој области, а да их данас има само 20.

Ивановићева је испричала да су њени родитељи прије рата вјеровали да им нико не би наудио јер су били добри људи, познати у заједници и помагали су свима, и Хрватима и Бошњацима.

"Али, моји родитељи су били Срби, и онда је све почело. У мају 1992. пет хрватских војника је дошло и одвело мог оца на испитивање - никада се више није вратио кући", рекла је Ивановићева.

Она је додала да је њен отац био у полицијској станици, а касније је пребачен у средњу школу "Иван Горан Ковачић", која је претворена у концентрациони логор за Србе, који су водили Бошњаци и Хрвати.

"Смјештен је са још 12 Срба који су радили као сезонски радници у Хрватској и Словенији. Били су заробљени и доведени у логор у Ливну. Данима су били мучени, а онда и убијени. Мој отац је био мучен пет мјесеци", навела је Ивановићева.

Тоси: Идеја о изостављању Срба из приче о жртвама не може да има ефекта

Тоси: Идеја о изостављању Срба из приче о жртвама не може да има ефекта

Она је истакла да се историја из Другог свјетског рата понављала, и то у великим размјерама.

"Мучење које је мој отац преживио било је песничење, пендречење, ударање жицама, чизмама... Манијачки су га газили, стављали му пиштољ у уста пријетећи да ће га убити. Мој отац је у толиком болу био да је преклињао да га убију. Рекли су му да, зато што је Србин, прво ће да га муче, а онда да га убију", навела је Ивановићева.

Према њеним ријечима, кад би се један војник уморио, други би га замијенио док се и сам не би уморио да мучи њеног оца.

"Једне ноћи су му ставили повез на очи и рекли да га воде на стријељање. Кад су га извадили из аута рекли су да пази гдје вози да не би згазио тијела своје браће и рођака. Овакве пресије су вршене сваког дана. Најгоре је била електрична столица, сипали би воду свуда и ставили га на столицу. Имао је опекотине свуда", испричала је Ивановићева.

Америка се тресе: Бајден наводно одобрио смртоносну силу против Трампа?

Америка се тресе: Бајден наводно одобрио смртоносну силу против Трампа?

Она је додала да су на крају њеног оца ставили у самицу, гдје спавао на бетонском поду пет и по мјесеци, а мајка је за то вријеме живјела у сталном страху јер су стално биле пљачке, нестанак Срба, спаљивања кућа.

"Једног јутра је наша комшиница пронађена мртва у кући. Била је гола и силована. Имала је рану од ватреног оружја на грудима и изломљене удове. Моја мајка је одведена у логор, гдје су је редовно тукли и мучили на електричној столици, као и мог оца. Пријетили су јој, уз мучење, да ће да доведу сву њену дјецу и да их побију пред њом", посвједочила је Ивановићева.

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Потресна свједочења жртава рата у БиХ у сједишту УН-а

Панел "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути", организовала је Стална мисија Србије при УН.

Пратите нас и путем Вибера