"Ово је наш живот овдје"

Предсједник Додик: Немам проблем са Америком, али имам са покушајима наметања

  • Извор: СРНА
  • 21.09.2024. 11:20

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Срнин подкаст да Република Српска има став и да није битно шта Америка мисли о томе, те да нема проблем са било којом државом, већ са покушајима наметања рјешења која одражавају њихове интересе, а не интересе Српске и српског народа.

"Ово је наш живот овдје. Ја немам проблем са Америком и тиме што она ради по Палестини, Украјини или било гдје, али имам проблем када нам овдје покушавају да наметну вољу која не одржава наше интересе", нагласио је Додик.

На питање да ли је у ставовима америчких амбасадора у БиХ ријеч о личним односима или је то одраз америчке политике према БиХ, Додик је рекао да је Република Српска имала веома лагодну ситуацију са претходним амбасадором из Републиканске странке и са многим другим.

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Међутим, додао је он, ту су и они који јавно намећу своје ставове у вези са имовином и покушавају на тај начин да утичу на унутрашње политичке односе.

"Све је то противно конвенцијама, а они то упорно раде, намећу своје ставове. Али зар неко, послије свега, очекује да Американци проводе конвенције, да се понашају у складу са међународним правом!? Ми смо на почетку мандата Мајкла Марфија видјели да нам слиједи веома тежак период и то се показало. Оно што је он овдје наметнуо је дио једне ригидне политике", нагласио је предсједник Додик.

Према његовим ријечима, ко год се бави политиком мора да зна да Америка никада неће окривити свог амбасадора за било шта, никада неће рећи да није добар, нити да је кршио међународно право, већ ће увијек стати иза њега и његове политике.

''До Нове године план очувања институционалне стабилности и развоја Српске''

''До Нове године план очувања институционалне стабилности и развоја Српске''

"У таквим случајевима је најбоља дистанца, јер ако разговарате онда прихватате тај оквир у којем они дјелују. Ево ви гурајте своју причу о имовини, не можете то да ријешите, можда можете да наметнете путем лажног високог представника", истакао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је крњи Уставни суд БиХ, односно троје страних судија и два Бошњака, донио одлуку о томе да имовина треба да буде регулисана на нивоу БиХ, што је потпуно антиуставна позиција.

"Али, немате коме то да кажете. Рационални људи то разумију, али ови не дозвољавају дискусију о томе. Уставни суд ради тако да у њему нема два Србина, па онда они мијењају правила да могу да раде и без Срба. Не знам како ће они то провести, каква је то сецесија. Да то није можда правно насиље. Како је могуће да кршите Устав и на тај начин да ви управљате БиХ!? То је немогуће", указао је Додик.

Он је нагласио да онај ко на то пристане треба да престане да се бави политиком, јер је то пристанак на окупацију и наметање Сарајева као главног града.

"Сарајево је посебна политичко-економска аждаја, која гута све живо и која не може да живи ако нема читав простор БиХ у финансијском смислу", рекао је Додик.

Предсједник Додик: Поједини медији угрожавају пословни амбијент, а поједини новинари за новац издали Српску

Предсједник Додик: Поједини медији угрожавају пословни амбијент, а поједини новинари за новац издали Српску

Говорећи о односу са политичким партијама са којима СНСД чини власт на нивоу БиХ, Додик је рекао да ће странке из Федерације БиХ жалити за споразумом из Лакташа, као што жале и за Прудским споразумом, нагласивши да Република Српска може да пристане само на оно што је у складу са Уставом.

Он је указао да у Федерацији БиХ нема разлике између циљева СДА, Исламске заједнице и других политичких партија.

Предсједник Додик: Прича о сецесији политички и медијски спин, Српска има начин да се одупре притисцима

Предсједник Додик: Прича о сецесији политички и медијски спин, Српска има начин да се одупре притисцима

"У њиховим медијима не можете прочитати да нападају било кога ко ради, ко има велико предузеће, док у Републици Српској нико не може нешто да ради, јер је одмах лопов и криминалац. Тај наратив најчешће долази из ФБиХ, па то преузимају одређени медији који то `гурају` у јавност, врше притисак на правосуђе. Све иде до тога да се уз помоћ санкција затварају фирме, људи остављају без права на рад и то без икаквог доказа о кривици", рекао је Додик. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.