Казањ

Предсједник Додик за руски медиј: У Сарајеву Шмита држе све док су увјерени да може наштетити Српској

  • Извор: СРНА
  • 20.10.2024. 18:07

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у Сарајеву држе Кристијана Шмита све дотле док су увјерени да би могао да наштети Републици Српској.

"Ништа друго", рекао је Додик за руски "Спутњик".

Говорећи о томе да се у Сарајеву сада буне против Шмита, Додик је цитирао књижевника Иву Андрића, који је рекао: Кад уђеш у Босну, престаје логика.

"То је позната његова оцјена Босне. Ето, то је то. Они њега држе све дотле док су увјерени да би могао да наштети Републици Српској. Ништа друго", навео је Додик.

Он је рекао да су Бошњаци себе заогрнули у ореол жртве и да не могу да изађу из тога.

Из жеље да помогне баки Андреј одлучио да похађа два разреда одједном

Из жеље да помогне баки Андреј одлучио да похађа два разреда одједном

"И све њихове политичке концепције окупљене око те муслиманске идеје у БиХ је искључиво освета Србима. Тамо нема друге политике", истакао је Додик.

Он је оцијенио да ће Шмит остати у БиХ до задње своје плате од 24.000 евра и привилегија које има, те подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске јасно рекла да је Шмит персона нон грата.

Додик је поновио да БиХ нема никакву шансу и да не може да буде држава.

"Не знам шта западњаци мисле да ми треба да урадимо да би они били задовољни. Шта је идеја? Како ви мислите да то буде? Да предамо муслиманима све? Па наравно да нећемо. Да предамо Сарајеву? Па онда је питање зашто, какви смо то људи ако бисмо дали поновно све надлежности Сарајеву, а муслимани из Сарајева истерали 156.000 Срба", рекао је Додик.

Термин "функционална БиХ" је измишљен, она напросто нема хемију

Додик је рекао да БиХ, напросто, нема хемију да може да се направи, да је термин "функционална БиХ" измишљен да би увели унитарну БиХ, као и да је једини малигни утицај у БиХ онај који су чинили Британци, Американци и у значајном дијелу бриселска администрација.

Је** те, мртви смо: Језиве ријечи пилота прије пада авиона

Је** те, мртви смо: Језиве ријечи пилота прије пада авиона

"Знамо ми шта је малигна болест. Малигни утицај је када баците осиромашени уранијум на подручје гдје живи наш народ, чак и на просторима који су остали у другом ентитету, убијајући многе наше недужне грађане и дјецу. На тим просторима, преко пет пута појачао се број малигних обољења од тада до данас. Е, то је њихов малигни утицај", рекао је Додик за "Спутњик".

Одговарајући на питање да ли су посљедње пријетње генералног секретара НАТО-а Марка Рутеа Српској "да је наводна сецесија у БиХ проблем Балкана" директно повезане са одласком на БРИКС, Додик је навео да 30 година трају безуспјешни покушаји, у којима је учествовао и НАТО, да се створи земља која не може да буде створена.

"Напросто, БиХ нема хемију да може да се направи", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, ако се узме међународна класификацију тога шта је сецесија, то је догађај који се већ десио, није догађај који се дешава, то је кад се дио земље одвоји насилно од другог дијела и тај други не признаје тај отцијепљени.

"Може нека општа диктатура, може војна диктатура, ево препоручујем Рутеу нека то уради: нека уведе НАТО, нека заузме све, нека каже нема више демократских избора, нема слободног живота, нека уведе полицијски час у БиХ, то је начин на који она може да опстане. Нема другог начина. Она није ствар воље свих нас тамо који живимо", рекао је Додик.

Будући да је Руте био премијер Холандије, а то је озбиљна земља, Додик каже да није вјеровао да неко са таквом репутацијом дође, па као папагај понавља туђе измишљотине.

Ко је Нада која је оставила читуљу Гадафију: Вољена Кћерка Либије

Ко је Нада која је оставила читуљу Гадафију: Вољена Кћерка Либије

"Не мора да значи да је Руте озбиљан, без обзира што је генерални секретар. Није он изабран тамо да буде неки креативац. Он је тамо изабран да нешто спроводи", указао је Додик.

Он је рекао да, с друге стране, Руси поштују међународно право, да су на сесијама Савјета безбједности и УН увијек били на страни слова Дејтонског мировног споразума.

"Никада нас ничим нису охрабрили да ми кршимо међународно право. Ничим, никада. Можда смо и некад желели да нам то сугеришу, али никад нису то урадили. А ови масовно крше сво међународно право, међународне споразуме, Дејтонски мировни споразум и све друге. Варају гдје год стигну, од Кумановског споразума до Дејтонског споразума, па до Минских споразума. Кад кажу да је руски малигни утицај, онда они сматрају да треба тај њихов већ остварени малигни утицај пребацити на неког другог. Е, то не успијевају", истакао је Додик.

Када је ријеч о "непристојним понудама" које добија да ојача нешто што се зове "функционалност БиХ" у замјену за ослобађајућу пресуду у процесу који се води против њега, Додик каже да је то стално и да није био ни припреман састанак те врсте, него је речено - па можда би се могло очекивати да буде ослобађајућа пресуда када би пристао да БиХ буде "функционална".

Мајци петоро дјеце треба помоћ: Кристина се бори упркос лошим прогнозама

Мајци петоро дјеце треба помоћ: Кристина се бори упркос лошим прогнозама

"А ми то читамо унитарна БиХ. Они су тај термин `функционална Босна` измислили да би увели унитарну БиХ. Па смо онда рекли, а шта вам то значи. А они кажу, то вам значи рецимо да морате прихватити да се регулише питање имовине", указао је Додик.

Он је поновио да је питање имовине регулисано у БиХ и да Устав БиХ каже да све оно што изричито није дато БиХ уставним одредбама припада ентитетима.

"А тамо није дато, тим Уставом, није дата имовина. Међутим, ту је и нека друга прича, ту је нека прича о рудним богатствима. Познато је да у Европи нема ништа од тих неких важних сировина, а ако има нешто не могу да их експлоатишу јер имају и јаке еколошке и друге покрете. И онда рачунају да ће управо овако дуго нас држећи изван Европе, направити систем у којем ће моћи лако доћи до тих рудних богатства. Рецимо, на једном локалитету у Републици Српској постоји истраживање у коме је доказана комерцијална количина магнезија, 100 милиона тона. 100 милиона тона, озбиљна бројка", навео је Додик.

Они су, рекао је Додик, научили да отимају, као што су отели изворишта нафте у прошлости, сад би отели и рудна налазишта на овим просторима.

"Па сад, пошто ми то нећемо, онда су смислили концепт да то сместе у Сарајеву у канцеларију, па је то лакше решити", рекао је Додик. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:25 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:25 Филм: Љето у винограду (12+)

    ''Френки и Нејт, чланови две супарничке винарске породице, нехотице постају заједнички власници малог винограда.

  • 01:25 Ноћни програм

    Ноћни програм