Министарство безбједности

''У БиХ нису обучавани држављани Молдавије"

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2024. 12:41

Држављани Молдавије нису ни на каквој обуци у БиХ, казали су данас из Министарства безбједности у Савјету министара БиХ.

Они су демантовали и одбацили неосноване медијске наводе који се односе на наводну обуку молдавских држављана у БиХ. 

„Ради се о нетачним и ничим поткрепљеним тврдњама које немају апсолутно никакве везе са Босном и Херцеговином“, кажу у овом Министарству.

Медији су јуче објавили да је полиција у Молдавији ухапсила четири особе које су у БиХ и Србији трениране за изазивање нереда у земљи, због сумње да су планирали нарушавања уставног поретка током референдума о промјени Устава који би учврстио приступање земље Европској унији.

Хемофарм повлачи Диклофенак у Србији

Хемофарм повлачи Диклофенак у Србији

“Поједини су селектовани за напредни тренинг у герилским камповима у Босни и Херцеговини и Србији. Највећи дио тренинга дешавао се од почетка септембра до средине октобра”, наводи се у саопштењу полиције које су јуче медији пренијели.

Данас Министарство безбједности БиХ наводи да им нису стигли никакви званични упити од стране молдавских власти, нити су достављени било какви докази који би потврдили наведене тврдње. 

„Спомињање Босне и Херцеговине у овом контексту очигледно је покушај манипулације у јеку узавреле политичке кампање у Молдавији, која 20. октобра бира предсједника Републике“, навели су из Министарства безбједности.

Букнуо пожар у хотелу на Бледу, евакуисано 160 особа

Букнуо пожар у хотелу на Бледу, евакуисано 160 особа

Посебно истичу да се БиХ намјерно ставља у овај контекст јер је држава која није увела санкције Руској Федерацији. 

„Због тога је погодна одређеним центрима за пласирање оваквих конструкција на њен рачун. Став Министарства безбједности и безбједносних агенција Босне и Херцеговине је јасан – ми имамо неутралну политику и апелујемо да се у Украјини што прије дође до мира и краја рата који предуго траје. Такође, Министарство безбједности не би толерисало и неће толерисати појаве било каквих кампова за обуку, ма за чије интересе радили“, поручују из Министарства безбједности.

Сама чињеница да су овакви медијски наводи посљедица политичких интереса и кампање, а не постојања било каквих кредибилних информација о умјешаности Босне и Херцеговине у рушење стабилности Молдавије, потврђује да је ријеч о покушају дестабилизације међународних односа, додају.

„Министарство позива све медије и надлежне органе на одговорно извјештавање и верификацију информација прије објаве, како би се избјегло ширење дезинформација које могу имати негативне посљедице по међународне односе Министарства безбједности Босне и Херцеговине“, закључују у Министарству безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.