ФЗО Српске у протекле двије године финансирао 24 трансплантације у Бјелорусији

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2024. 08:44

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у протекле двије године финансирао је 24 кадаверичне трансплантације бубрега у Минску у Бјелорусији за шта је издвојено више од три милиона КМ.

"Иначе, трансплантација пацијената у Бјелорусији започела је захваљујући активностима ФЗО Српске, будући да БиХ није дио Еуротрансплант мреже, па наши осигураници кадаверичну трансплантацију теже могу да остваре у земљама Европске уније. Управо због тога да би обезбиједили доступност ове здравствене услуге пацијентима из Српске, у протекле три године, од стране Фондa предузети су интензивни напори да се омогући трансплантација за наше пацијенте у Бјелорусији“, наводи се у саопштењу ФЗО.

Како се додаје у саопштењу, управо као резултат те сарадње протекле седмице делегација Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантацију и хематологију из Минска била је у посјети Универзитетско клиничком центру Републике Српске.

Промјена времена: Најављени пљускови са грмљавином!

Промјена времена: Најављени пљускови са грмљавином!

„На састанку, на којем су присуствовали и представници ФЗО Српске, разговарано је о унапређењу сарадње између здравствених центара, динамици слања пацијената из Републике Српске, а конкретизовани су и даљи кораци који се односи на развој трансплантације и омогућавање још боље доступности ове услуге нашим осигураницима у иностранству“, наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске подсјећају да трансплантацију органа за осигуранике Фонд здравственог осигурања Српске финансира у потпуности, уколико се ова услуга ради у установама са којима ФЗО Српске има потписане уговоре, било да се ради у Српској, односно на УКЦ-у Српске или у установама изван Српске са којима Фонд има уговор, као на примјер Србија.

„Наиме, лица којима се трансплантирају органи су ослобођена плаћања партиципације, као и даваоци органа и њихову здравствену заштиту у потпуности финансира ФЗО Српске. Дакле, осигурана лица ФЗО Српске могу да остваре право на лијечење и у установама изван Српске, са којима Фонд има потписан уговор онда када њихово лијечење није могуће спровести у нашим здравственим установама, односно када наше установа, тачније УКЦ Српске дају приједлог да се лијечење обави у некој од установа изван Српске“, додаје се у саопштењу.

Шта је са обећањем: Колико је запослених у Градској управи?

Шта је са обећањем: Колико је запослених у Градској управи?

Истичу, да ако лијечење није могуће обавити ни у установама изван Српске са којима Фонд има уговор, тада је могуће остварити право на лијечење и у другим установама у иностранству са којима Фонд нема уговоре.

„Напомињемо да ФЗО Српске у потпуности финансира и лијекове које користе осигураници са трансплантираним органима, односно њихову цјелокупну здравствену заштиту. Такођер, Законом о обвезном здравственом осигурању дефинисано је и да се плата за вријеме боловања осигураника који су трансплантирани исплаћује у пуном износу, дакле, 100 одсто“, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.