Након напада на докторицу

Синдикат доктора медицине о инциденту из Братунца: Потребно предузети ове мјере

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2024. 12:25

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске осудио је напад на докторицу Снежану Стојановић у Дому здравља у Братунцу те додао да је овај вандалски чин још један показатељ у низу у колико опасним условима раде здравствени радници.

Синдикат истиче да је крајње вријеме за признавање статуса службеног лица докторима медицине, медицинским сестрама и техничарима који су запослени у Јавним здравственим установама у Републици Српској.

„Тиме би се дао немјерљив допринос нормалном, бржем и ефикаснијем обављању здравствене дјелатности и развоју здравства у цјелини“, саопштено је из Синдиката.

Из Синдиката наводе да већ дуже вријеме упозоравају надлежне институције на све чешће случајеве насиља над здравственим радницима. 

„Од 2006.године, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске обраћао се са иницијативама за прописивање посебне заштите здравствених радника у извршавању послова и радних задатака. Доктори медицине, медицинске сестре и техничари свакодневно су изложени насртајима најпримитивније врсте, како вербалним тако и физичким, од оних који су у времену сиромаштва, безперспективности и оптерећени посљедицама ратних збивања, изгубили у потпуности или спустили критеријуме о људском и хуманом на најнижи степен“, истакли су из Струковног синдиката доктора медицине. 

Претучена докторица Дома здравља у Братунцу

Претучена докторица Дома здравља у Братунцу

С друге стране, кажу, неадекватан однос појединих државних институција и њихових представника према докторима медицине и медицинским сестрама и техничарима, ствара погодно тло и атмосферу потпуне незаштићености наведених, као запосленика и као људи, који једини излаз, уколико се ништа не предузме, налазе у напуштању Републике Српске у потрази за бољим условима.

„Ово насиље не само да угрожава сигурност здравствених радника, већ и негативно утиче на квалитет здравствене његе коју пацијенти примају. Због тога је од суштинске важности да се предузму кораци за заштиту здравствених радника и осигурање сигурног радног окружења. Нажалост, трагедија показује да наше иницијативе и приједлози нису наишли на довољно озбиљан одговор надлежних институција. Дио одговорности за ову трагедију сносе и они који су занемарили потребу за појачаним мјерама заштите и безбједности у здравственим установама“, кажу у овом Синдикату.

Они су навели мјере које је потребно предузети, а односе се на ојачање сигурносних мјера у здравственим установама, едукацију пацијената и њихових породица о важности поштовања здравствених радника, строже казне за починиоце насиља над здравственим радницима, пружање психолошке подршке здравственим радницима који су били жртве насиља.

Због премлаћивања докторице ухапшен РВИ, ево шта је рекао полицији

Због премлаћивања докторице ухапшен РВИ, ево шта је рекао полицији

„Апелујемо на Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, као и друге надлежне институције, да озбиљно схвате упозорења и предузму кораке у којим би здравствени радници били заштићени на својим радним мјестима“, наведено је из Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?