Бањалука

Српска добија систем за прикупљање матичних ћелија

  • Извор: АТВ
  • 17.10.2024. 19:25

Испитивање генетског материјала матичних ћелија радило би се у Заводу за трансфузијску медицину. То је план Министарства здравља који би омогућио и да грађани Српске имају приступ регистру донора матичних ћелија Србије.

"Заводи за трансфузију Србије и Српске требало би да потпишу споразум о оперативној, конкретној, техничкој сарадњи по питању успостављања регистра донора матичних ћелија, да у овој првој фази обезбиједимо за грађане Српске да се они прикључе регистру донора матичних ћелија Србије како би имали могућност да донирају матичне ћелије али и да они грађани који имају потребу за трансплантацију матичних ћелија покушају да нађу сродне доноре", каже министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Како би процес, отприлике, требало да изгледа објашњава Гордана Гузијан, помоћник директора за медицинских питања Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Потврђено да је убијен лидер Хамаса?

Потврђено да је убијен лидер Хамаса?

"Када се појави неки пацијент којем је потребна помоћ, којем су потребне матичне ћелије, да се у исто вријеме претражују и наше базе података и базе у Србији, да би се олакшао проналазак адекватног даваоца", објашњава она.

Треба све добро припремити а једна од фаза је и оспособљавање Завода за тај посао. За почетак, набавка опреме која би била купљена средствима прикупљеним у акцији "С љубављу храбрим срцима".

"У процјени износи око милион КМ. Друга фаза подразумијева набавку потрошног материјала и све додатне опреме која треба да би се успоставила лабораторија. То опет подразумијева расписивање јавног позива. Та фаза износи отприлике до милион и по КМ", наглашава Шеранић.

Када се све то обезбиједи, онда иде едукација кадра. Након тога, узимање узорака.

Дјечак из ''Рибникара'' открио због чега је починио масакр

Дјечак из ''Рибникара'' открио због чега је починио масакр

"Оснивање ХЛА лабораторије која до сада није постојала у Републици Српској представља велики напредак за цијели наш здравствени систем, јер у данашње вријеме ХЛА типизација се много користи и у  дијагностичке сврхе, не само у терапијске, тако да се надамо да ћемо на овај начин помоћи и олакшати нашим грађанима, посебно пацијентима да за макар овакве врсте претрага не морају ићи у иностранство, да те могу ствари урадити овдје", каже Гордана Гузијан.

Одлична вијест је да се на овоме ради. Процедуре ће бити много лакше и брже што је и најважније у ситуацији када некоме треба спасити живот. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:00 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)