Радник једног од трговачких ланаца у Србији одлучио је подијелити узнемирујуће информације о пословним праксама којима су изложени купци.
Овај неименовани радник, који је одлучио стати у заштиту потрошача, истакао је да је тешко обављати посао у ланцу маркета за који ради због притиска који се врши на раднике и манипулација којима су присиљени учествовати.
"Дуго година сам овдје и на почетку су ове трговине биле за понос и похвалу. Али, ствари су се знатно промијениле. Ради се све и свашта како би се остварила већа зарада, а на штету потрошача", започео је радник своје излагање.
Нагласио је да су радници присиљени обављати различите задатке, укључујући и манипулацију производима који су намијењени потрошачима.
"Сви радимо све. Истовремено, премјештамо кутије са пролаза, сијечемо месо, скривамо производе којима је истекао рок трајања, пакујемо их на полице, поправљамо фрижидере који се кваре најмање једном седмично", додао је.
"Ако се не прода свјеже месо, умјесто да се баци, оно се шаље на даљњу обраду. Такво месо се опере у сирћету и води, самеље неколико пута на строју, напуни зачинима и од тога се праве кобасице и ћевапи", открио је.
Такође је упозорио да производи који имају истекли рок трајања нису избачени из продаје како би се спријечио губитак или смањење добити. Умјесто тога, радници мијењају датум на производима и поновно их стављају на полице.
Овај храбри радник апеловао је на потрошаче да буду опрезни при куповини производа те је позвао надлежне органе да провјере и реагују на прљаве пословне праксе које се одвијају у овој трговини.
Откривање оваквих информација од стране радника наглашава важност транспарентности и надзора у трговинским ланцима како би се заштитила јавна сигурност и здравље потрошача. Очекује се даљње истраживање ових тврдњи и предузимање одговарајућих корака како би се осигурала одговорност и интегритет у трговини.
Свијетло црвена боја меса не значи да је месо свјеже, као ни што тамнија боја меса не значи да је покварено. Боја зависи од топлоте и свјетла у трговини, као и од изложености кисеонику.
Добро прегледајте и паковање – ако уочите било каква оштећења, цурење, накупљену већу количину воде или сукрвице – не купујте. Испод меса се налази подлога која упија воду која излази из њега. Вишак воде вам је најбољи показатељ старости.
Најбољи начин за откривање течности
Ако прстима стисните месо, течност ће се показати са стране, пише "Вечерњи лист".
Нос је ипак непогрешив. Ако има неугодан мирис нешто није у реду. Када купујете мљевено месо посебно је важно провјерити мириши ли свјеже. Оно, наиме, може на први поглед изгледати свјеже и нормално, али то не мора значити да и је, па је мирисање прва мјера опреза.
Месар Матија препоручује да кувари почетници ујутро дођу у месницу и траже да помиришу поједине врсте меса, како би касније знали препознати свјеже месо чак и по мирису.
Али, његов се мирис губи што дуже оно стоји у комори, али не заборавимо да исто тако с временом добија бољу арому и сочност. На примјер, комад јунетине је најоптималнији након 5 дана хлађења, но тада ће већ изгубити свој свјежи мирис.