Куповина

Тему све више осваја регион и БиХ - али постоје озбиљни ризици

  • Извор: Агенције
  • 08.10.2024. 19:07

У Босну и Херцеговину коначно је стигао Тему, популарна платформа за онлајн трговину, изазивајући велико интересовање међу популацијом свих животних доба.

Тему је онлајн платформа за јефтину робу "од игле до локомотиве" која стиже директно из Кине. У Босну и Херцеговину стигла је недавно и у оквиру промотивног периода од 90 дана грађанима понудила и бесплатну доставу.

Пратећи растући тренд у САД, платформа је недуго потом покренута и у Канади, Аустралији, као и на Новом Зеланду. На европско тржиште стигла је у априлу 2023. почевши са Великом Британијом, Француском и Шпанијом, да би потом стигла и у Јапан и Јужну Кореју, као и на Филипине и наставила да се шири даље.

ПДП на изборима: Дринић узео више од трећине, Бореновић скоро дупло мање од њега

ПДП на изборима: Дринић узео више од трећине, Бореновић скоро дупло мање од њега

Према подацима фирме за тржишно извјештавање "Сензор тауер", апликација Тему за мобилне телефоне је до сада преузета више од 600 милиона пута, чиме се попела на осмо мјесто у свијету и прво мјесто у САД као апликација која је највише пута инсталирана. Разлози за то су, изузев огромног улагања у оглашавање, управо они који је издвајају од осталих конкурената – брза достава, више производа у једном пакету и већи попусти.

Међутим, упркос томе што се Тему рекламира као изузетно професионална компанија, нарочито када је ријеч о заштити права потрошача, прате га и бројне контроверзе. Наиме, Тему се налази у власништву кинеске компаније ПДД Холдингс. Док са једне стране тврде да послују из Бостона у САД, сједиште им је смјештено у Шангају у Кини, а компанија иначе посједује и неколико сајтова за е-трговину, укључујући кинески пандан Темуа - Пиндуодуо.

Контроверзне приче о лошој и неисправној електроници, небезбједним и канцерогеним играчкама, директним фалсификатима заштићених производа и неиспорученим пакетима, кренуле су крајем 2022. године. Поред тога, званичници америчке владе изразили су забринутост због утицаја и умијешаности Комунистичке партије Кине у рад компаније.

Тако је у једној од бројних тужби, наведено да је Тему “прислушкивао електронске комуникације посјетилаца своје веб странице и није успио да упозори купце о нелегалном приступу подацима“. У тужби се такође наводи да је Тему свјесно учитавао малвер и шпијунски софтвер на уређаје корисника. Стручњаци су чак упозорили да је апликација толико инвазивна да је чак дизајнирана да прикупља личне фотографије и видео записе корисника. Ипак, то није спријечило Тему да постане енормно популаран у читавом свијету.

Процес куповине

Када одете на сајт "temu.com", у десном горњем углу изаберете из које земље желите да купујете. Поред Србије, Хрватске и Словеније, од земаља из региона, понуђена је и БиХ, која раније није била међу земљама у којим је могућа куповина и испорука производа.

Ко је згодна инспекторка у серији Сјене прошлости

Ко је згодна инспекторка у серији Сјене прошлости

Како би започели куповину, корисници прво требају одабрати земљу из које долазе, а након избора Босне и Херцеговине, страница се аутоматски пребацује на енглески језик. Регистрација је обавезна и захтијева унос мејл адресе те креирање лозинке. Након креирања корисничког профила, потребно је унијети адресу за доставу, број телефона, као и податке о платној картици.

Важно је напоменути да, за разлику од Србије, гдје су цијене приказане у динарима, за БиХ оне остају у еврима, док конвертибилна марка (КМ), тренутно није подржана. Минимална вриједност наруџбе износи 20 евра, а наруџбе испод тог износа није могуће завршити.

Након што наручите производе у поменутој вриједности, стигне вам тренутна потврда плаћања, и добијете предвиђени рок испоруке. Уколико испорука буде каснила, односно ако стигне након предвиђеног датума, корисник аутоматски добија поврат дијела средстава.

Корисници такође имају могућност онлајн праћења статуса наруџбе те могу провјерити када су производи запаковани и послати. У случају да производи имају оштећења или не одговарају опису, купац има право на поврат.

Поред плаћања картицом, доступне су и опције плаћања путем Пејпала и Гугл Пеја. Приликом куповине, картичну трансакцију је потребно потврдити уносом ЦВВ кода, а тему нуди и купоне који додатно мотивишу купце. На примјер, наруџбе веће од 30 евра доносе купон од три евра, наруџбе изнад 50 евра доносе седам евра, док купци који потроше више од 75 евра добијају купон од 10 евра.

Спрема се хаос на Флориди: Бајден отказао посјету Њемачкој

Спрема се хаос на Флориди: Бајден отказао посјету Њемачкој

Такође можете да инсталирате и апликацију за телефон, да се улогујете с подацима, уколико сте претходно креирали кориснички профил на сајту, или да путем апликације креирате профил.

Колико се плаћа царина када наручујете преко апликације Тему?

Једно од најчешћих питања које корисници постављају јесте: колико се плаћа царина на Тему пакете?

Одговор зависи од вриједности производа које наручујете (али и среће). Према информацијама са званичног сајта Управе за индиректно опорезивање БиХ, увозне дажбине могу укључивати царину и ПДВ.

На пошиљке или пакете чија вриједност прелази 300 КМ, додатно би се требали платити ПДВ и царина. Међутим, искуства купаца потврђују да се пакети веома ријетко царине или да се тражи плаћање ПДВ-а. Већина купаца из Босне и Херцеговине прими своје пакете без икаквог додатног царињења, односно плаћања. 

Нервирају вас рекламе на Јутјубу? Стиже још већа глупост

Нервирају вас рекламе на Јутјубу? Стиже још већа глупост

Искуства купаца показују да се Тему куповина исплати с обзиром на то да се у већини случајева додатно не плаћа ни ПДВ нити царина. Наравно, Тему ово не може гарантовати јер сам процес царињења нема никакве везе са њима. Једино у чему они могу да помогну јесте да код већих поруџбина раздвоје ваше артикле у неколико мањих пакета тако да сваки од њих садржи мање од 300 КМ вриједности робе.

Који су то ризици приликом куповине на Тему?

Као и код сваке онлајн куповине, постоји неколико ризика на које треба обратити пажњу приликом куповине на Тему а два највећа су квалитет производа и сигурност плаћања.

Како би се ови ризици свели на минимум, корисницима се савјетује да пажљиво провјере рецензије, провјере репутацију продавца, користе сигурне методе плаћања и воде рачуна о свим додатним трошковима.

Опрез при онлајн плаћању

Неким корисницима из Босне и Херцеговине након куповине на Тему стизале су поруке како пакет не може бити достављен јер није тачна адреса те су у наставку поруке тражени подаци о банковној картици. Овдје је ријеч о превари са којом се грађани БиХ муче посљедњих годину дана а која функционише на начин да се преваранти представљају као ЕуроЕкспрес или БХ пошта, и путем лажних сајтова покушавају да вас наведу да унесете податке своје картице.

Забрињавајућа предвиђања Стивена Хокинга - једно се већ остварује

Забрињавајућа предвиђања Стивена Хокинга - једно се већ остварује

Ако добијете наведени мејл, прво провјерите ко га је послао и да ли је то прави ЕуроЕкпрес, или можда чак и нека друга фирма преко које се покушава остварити повјерење.

Као друго, никада немојте давати ЦВВ сигурносни код са полеђине картице, јер се он користи само приликом плаћања а не уплата на ваш рачун.

Савјетује се да у току плаћања увијек треба пажљиво читати сва обавјештења и поруке који се појављују на екрану и никада их не треба занемаривати или затварати прије претходног читања. За онлајн плаћање никада неће бити потребно да се уноси пин. Никада картицу не треба фотографисати или је на други начин умножавати и слати другима

Велики број инфлуенсера из БиХ тренутно промовише Тему апликацију и производе које тамо купује, али портал "Инфо Бијељина" савјетује да за почетак своје наруџбе ограничите на ситан новац, и ако сте у могућности да куповину обављате допуњивим банковним картицама које су намијењене искључиво за интернет куповину.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)