Крстовдан

Вјерници данас изговарају молитву Часном крсту: Вјерује се да уз ове ријечи све невоље нестану

  • 27.09.2024. 09:36

Данас се обиљежава се јесењи Крстовдан, велики празник који се назива још и Воздвижење Часног крста. Слави се у спомен на дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Обичај је да се пости на води, а дан се проводи у молитви.

У молитвама се често примјећују речи “Радуј се!”, а шта нам оне поручују? Да је важно његовати оптимизам и вјеру у спасење, али такође да у сваком дану постоји разлог за радост. Здравље, љубав ближњег, нови дан, породица, пријатељи – увијек постоји неколицина разлога за радост, па је и порука Крстовдана – Радуј се!

И данас је важно погледати у небо и захвалити се за све оно што нам доноси радост, али и за све изазове који нас јачају. Владета Јеротић је говорио да молитва најприје треба да почне са захвалношћу, па не заборавите и данас да се захвалите и његујете добар дух, пише Сенса.

Данас се строго пости: Вријеме на Крстовдан може да ''покаже'' каква ће бити година

Данас се строго пости: Вријеме на Крстовдан може да ''покаже'' каква ће бити година

За јесењи Крстовдан практикују се широм Србије разни обичаји, али је молитва најбитнија. На овај празник изговара се молитва Часном крсту.

""Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

Сутра се строго пости: Вјерује се да на јесењи Крстовдан једну ствар морате да урадите

Сутра се строго пости: Вјерује се да на јесењи Крстовдан једну ствар морате да урадите

О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увијек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин""

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: