СПЦ

Сутра се строго пости: Вјерује се да на јесењи Крстовдан једну ствар морате да урадите

  • 26.09.2024. 08:51

У петак, 27. септембра, је црвено слово и обиљежава се јесењи Крстовдан, празник који се назива још и Воздвижење Часног крста.

Овај празник слави се у спомен на дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим.

Крстовдан славимо два дана у години; ово је јесењи Крстовдан, а 18. јануара слави се онај зимски, у знак сјећања на прве хришћане и крштење Исуса у ријеци Јордан.

Унук послије свађе са бабом и дједом запалио цијело имање, горјела и кућа

Унук послије свађе са бабом и дједом запалио цијело имање, горјела и кућа

У прошла времена људи су строго постили на овај дан, тачније само на хљебу и води, али занимљиво – јело се и грожђе, док је друго воће било забрањено. О значају овог обичаја свједочи и народна пословица: “Ко се крстом крст, тај Крстовдан пости!”

Такође, у неким српским селима одржавали су се и вашари, а овај дан прати још низ врло колоритних, занимљивих обичаја.

Стари обичај налаже да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести.

Чувена пјевачица се срушила на бини: Доживјела мождани удар током концерта

Чувена пјевачица се срушила на бини: Доживјела мождани удар током концерта

Такође, у свим селима исплаћују такозване пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

У народу се вјерује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема. Не треба заборавити ни још једну праксу у народу на овај дан; вјерује се да треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се стабло што више разгранало.

Један од најљепших обичаја за јесењи Крстовдан јесте традиција брања и свећења босиљка

Један од најљепших обичаја за јесењи Крстовдан јесте традиција брања и свећења босиљка. Ова биљка је у нашем народу позната као божја и веома је важна за наше обичаје.

Драма у Кијеву: Генералштаб и министарство сковали опасну завјеру - скандалозна акција Сирског и Умерова?

Драма у Кијеву: Генералштаб и министарство сковали опасну завјеру - скандалозна акција Сирског и Умерова?

Кажу да се прво сади босиљак, па тек онда друге биљке и цвијеће. Зато би сутра свако требало да у кућу унесе мало босиљка – за успјех и здравље свих у дому.

Слично томе, босиљак треба закачити на икону да цијела година не би ишла наопако, а кажу да се ваља и попити чај од босиљка.

За људе рођене на овај дан вјерује се да на својим нејаким плећима носе сјенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке, преноси Жена Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: