Њујорк

Американац објаснио како је његова земља себи 'скочила у стомак': Губимо

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2024. 11:24

Мухамед ел Еријан, познати амерички економиста и бивши замјеник директора Међународног монетарног фонда, упозорава да се дедоларизација заиста догађа и да долар постепено губи доминацију.

У колумни за "Фајненшел тајмс", Еријан објашњава да централне банке све више купују злато умјесто долара за своје резерве.

"Цијена злата одвојила се од традиционалних историјских утицаја, као што су каматне стопе, инфлација и долар", наводи Еријан, наглашавајући да су многе земље, посебно Кина и државе које гравитирају БРИКС-у, почеле да диверзификују своје резерве.

Барак Обама: Страховао сам због Србије

Барак Обама: Страховао сам због Србије

Он напомиње да је цијена злата повећана за 40 одсто у претходних 12 мјесеци упркос паду инфлације, што се може приписати значајним куповинама које врше централне банке, посебно Кине и земаља које су се ујединиле око БРИКС-а.

"Све већи број земаља жели да поступно диверзификује своје државне резерве и да се одмакне од доминације долара, упркос америчкој 'економској изузетности'", оцјењује амерички економиста.

Еријан, који сада предсједава престижном Краљичином колеџу Универзитета у Кембриџу, наводи да је постепено удаљавање од долара подстакнуто и америчким "наоружавањем" трговинских тарифа, те инвестиционим санкцијама.

Он сматра да су континуирана подршка САД Израелу у рату у Гази и ширим акцијама на Блиском истоку допринијели стварању перцепције да су САД недосљедни заговорник људских права и примјене међународног права.

Банке укидају један намет, комшије прве повукле потез

Банке укидају један намет, комшије прве повукле потез

Такође, закључује Еријан, западна пљенидба стотина милијарди долара резерви Русије, Ирана, Венецуеле и других држава појачала је страх међу многим земљама да би могле бити сљедеће жртве тих мјера.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Бизнис клуб (Р)

    ''Бизнис клуб (Р)

  • 12:55 Гола наука (Р)

    ' Гола наука (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.