Казањ

Кинески експерт ''узнемирио'' Запад: Главна тема Самита БРИКС-а ће уздрмати свијет

  • 18.10.2024. 12:24

Стварање платног система за земље чланице БРИКС-а може бити приоритетна тема на предстојећем самиту у Казању, изјавио је за РИА Новости Шен Ји, директор Истраживачког центра БРИКС-а на Универзитету Фудан.

Подсјећања ради, самит БРИКС-а биће одржан у Казању од 22. до 24. октобра, а своје учешће на њему су потврдиле 33 државе, од којих ће 24 представљати највиши званичници.

"Да би се изборили са финансијским ризицима и изазовима, стварање новог платног система ће вјероватно бити високо позиционирано на дневном реду овогодишњег самита БРИКС-а", рекао је експерт.

Путин: БРИКС је покретач економског раста у свијету

Путин: БРИКС је покретач економског раста у свијету

Према Шен Јију, чланице БРИКС-а тренутно воде активну дискусију о питању стварања независног механизма плаћања способног да издржи притисак санкција.

Током предстојећег самита, како примећује експерт, Русија се такође нада да ће усмјерити напоре на обезбјеђивање енергетске и прехрамбене безбједности, јачање улоге БРИКС-а у међународном монетарном систему, проширење међубанкарске сарадње између земаља учесница, као и повећање употребе националних валуте у билатералној трговини.

"Ове мјере ће помоћи земљама БРИКС-а да се ослободе финансијске експлоатације земаља Глобалног југа у међународном монетарном систему од стране САД и Запада", додао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?