Тржиште

Поскупљује брашно у Републици Српској

  • Извор: Независне
  • 28.09.2024. 08:13

Цијене брашна у Српској у наредним данима требало би да порасту за десет одсто, али то засад неће утицати на цијене хљеба и пекарских производа.

Наиме, како су истакли саговорници портала "Независне", до раста цијене брашна долази зато што цијене пшенице расту на берзама.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, истиче за "Независне новине" да је на берзама дошло до скока цијене пшенице, те да се тона пшенице зависно од квалитета креће од 190 до 270 евра.

"Тако би цијене брашна у наредном периоду требало да буду више за 10 одсто него што су сада", казао је Кос и истакао да би врећа брашна од 25 килограма требало да поскупи за двије марке.

У Козарској Дубици урађени бројни инфраструктурни пројекти

У Козарској Дубици урађени бројни инфраструктурни пројекти

"До раста цијене дошло је зато што смо ове године имали јак лош род, јако лош квалитет на домаћем тржишту ове житарице, тако да квалитетнију пшеницу морамо увозити", казао је Кос.

Додаје да се пшеница коју ће грађани Српске јести у будућности не налази у Српској, него у Мађарској и Србији, те, како каже, увијек постоји могућност раста цијена.

Истиче да се чека какав ће ове године бити род кукуруза те се претпоставља да је више страдао него пшеница, па ће и то додатно подићи цијену пшенице.

"На више цијене утицали су сама понуда и потражња, као и временски услови", казао је Кос.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, каже да је пшеница берзанска роба и њена цијена зависи од кретања на берзи.

Породила се сама у купатилу, муж није имао појма шта се дешава

Породила се сама у купатилу, муж није имао појма шта се дешава

"С обзиром на то да су наши пољопривредни произвођачи у недостатку складишних простора након жетве ријешили своје залихе тако да се они сад не могу окористити од већих цијена, али зато људи који су откупили могу рачунати на ту већу цијену", казао је Маринковић.

Саша Тривић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске и власник пекарско-сластичарског друштва "Крајина клас", казао је да више цијене брашна неће утицати на то да дође до поскупљења пекарских производа.

"Ако дође до скока цијене брашна за 10 одсто, то неће утицати да у пекарском сектору дође до поскупљења хљеба и осталих производа", казао је Тривић.

Да још неће бити више цијене хљеба, али и осталих пецива због раста цијене брашна, каже и Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина.

"Видјећемо у неком наредном периоду шта ће се дешавати, колико ће утицаја имати раст цијене пшенице на берзама", казао је Пелемиш.

Недељка Нешка Илијић, извршна директор Удружења грађана "Оаза" Требиња, истиче за "Независне новине" да је поскупљење брашна нови удар на џеп потрошача.

Израелске снаге гађале главни штаб Хезболаха, експлозије одјекују пријестоницом Либана

Израелске снаге гађале главни штаб Хезболаха, експлозије одјекују пријестоницом Либана

"Ово је огроман удар на џеп грађана јер поскупљења не прате наше плате и пензије. Дефинитивно је поскупљење велики проблем за огроман број потрошача", истакла је Илијићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:10 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)