Тржиште

Пријети ли свијету ново поскупљење због хаоса у Вијетнаму и Бразилу?

  • Извор: Агенције
  • 24.09.2024. 14:03

Љубитељи кафе у Европи се припремају за повећане цијене јер су природне катастрофе погодиле двије највеће свјетске земље које производе кафу.

Суше у Бразилу, највећем свјетском произвођачу кафе и јаки тајфуни у Вијетнаму су значајно пореметили глобалне ланце снабдијевања кафом, повећавајући трошкове производње који се пробијају до потрошача.

Као једна од највећих свјетских регија у којима се пије кафа, европским љубитељима ће посебно тешко пасти повећање цијена.

Европљани чине скоро 33 одсто укупне свјетске потрошње кафе, према њемачкој компанији за податке о потрошачима "Статиста".

Преврнуо се камион ОС БиХ: Има повријеђених, километарске колоне

Преврнуо се камион ОС БиХ: Има повријеђених, километарске колоне

Бразил, одговоран за око 40 одсто свјетске производње кафе, бори се с једном од најгорих суша у посљедњих неколико деценија. У циклусу усјева 2023-2024. већ је забиљежен нагли пад производње, а неке процјене говоре да би производња могла пасти за чак једну петину, наводи "Јуроњуз".

Утицај се највише осјећа у Минас Гераису, највећој бразилској држави која производи кафу и домовини висококвалитетног зрна арабике која је мјесецима имала исподпросјечне падавине.

Док Бразил доминира тржиштем арабике, Вијетнам је водећи свјетски произвођач јефтинијег зрна робуста - који се користи у инстант кафи. Раније овог мјесеца, кључне регије у земљи за узгој кафе у Централној висоравни десетковане су тајфуном Јаги, у којем је погинуло најмање 60 људи, а стотине је повријеђено.

Ране процјене указују на то да су хиљаде хектара плантажа кафе биле погођене, уз значајне губитке како за садашњу жетву тако и за будући производни потенцијал јер ће оштећеном дрвећу требати године да се опорави.

Ужас у Бањалуци: Мртвог пса убацили у контејнер Мозаика пријатељства

Ужас у Бањалуци: Мртвог пса убацили у контејнер Мозаика пријатељства

Комбиновани ефекти бразилске суше и вијетнамског тајфуна изазвали су нагли пораст глобалних цијена кафе. Међународна организација за кафу (ИЦО), међувладино тијело састављено од земаља извозница и увозница кафе, саопштила је да су цијене порасле за скоро 20 одсто у трећем кварталу 2024. године, достижући највиши ниво у готово једној деценији.

Неизвјесно тржиште

Ефекти раста трошкова посебно су изражени у Европи. У Њемачкој, највећем европском тржишту кафе, малопродајне цијене мљевене кафе и кафе у зрну порасле су у просјеку за 10 посто од 2022. године, наводи "Статиста".

Укинута ослобађајућа пресуда Бањалучанину оптуженом за полно насиље над дјететом

Укинута ослобађајућа пресуда Бањалучанину оптуженом за полно насиље над дјететом

Истраживање Европске федерације за кафу (ЕЦФ) са сједиштем у Бриселу показало је да је скоро 65 посто кафића у Европи подигло цијене за између пет и 15 посто од почетка 2023. године. Истраживачи су примијетили да је повећање вјероватно узроковано распоном фактора изван цијене зрна кафе јер је инфлација подигла цијене осталих основних намирница као што су млијеко, шећер и чаше за једнократну употребу.

Док се два велика свјетска произвођача кафе боре да се опораве од својих криза, изгледи за глобално тржиште кафе остају неизвјесни.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.