САД

Шта се догађа? Долар близу најнижег нивоа за годину дана

  • 23.09.2024. 08:46

Вриједност евра према долару прошле недјеље је порасла јер је америчка централна банка смањила каматне стопе агресивније него што се очекивало.

Доларов индекс, који показује вриједност америчке према шест најважнијих свјетских валута, прошле недјеље је ослабио 0.4 посто, на 100.74 поена, близу најнижег нивоа у годину дана.

Притом је курс долара према евру пао 0.8 посто, па је цијена евра досегнула 1.1160 долара. Али, америчка валута је ојачала према јапанском јену, за 2.1 посто, па је њен курс скочио на 143.85 јена.

Видиковац вриједи колико и дуговања према осјетљивим категоријама

Видиковац вриједи колико и дуговања према осјетљивим категоријама

Курс долара према евру знатно је пао јер је Фед у првом попуштању монетарне политике након четири године смањио камате више него што се очекивало.

На тржишту се, наиме, процијењивало да ће централна банка камате смањити за 0.25 постотних поена, али њени челници одлучили су цијену новца срезати за агресивних 0,50 постотних поена, у распон од 4.75 до 5 посто, пише "SEEbiz".

Челници Феда поручили су након редовне сједнице да се инфлација поступно спушта према циљаном нивоу од 2 посто и да су сада ризици по њихове циљеве у вези тржишта рада и инфлације уравнотежени.

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

Њемачка компанија нуди бесмртност за 220.000 долара: На листи чекања већ 650 људи

Након што су годинама повећавали каматне стопе како би сузбили инфлацију, челници Феда процијењују да ће, након овог агресивног реза, до краја године додатно смањити камате за 0.50 постотних поена, а у сљедећој години за цијели постотни поен.

"Настојимо постићи стабилност цијена, а да не изазовемо болан раст незапослености. Овај потез показује нашу преданост да постигнемо тај циљ", казао је на конференцији за медије предсједник Феда Јероме Павел.

Овај човјек би први могао да има богатство од 1.000 милијарди долара

Овај човјек би први могао да има богатство од 1.000 милијарди долара

Павел је поручио да је ситуација у економији добра, да оно расте, док се инфлација спушта. Тренутно, казао је, у економији не види ништа што би указивало на могућност рецесије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.