Предсједник Владе Републике Српске

Вишковић: Сви у БиХ да подрже укидање ПДВ-а на прву некретнину

  • 21.09.2024. 12:32

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је иницијатива за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине у БиХ потекла из Републике Српске и да је у интересу свих народа који живе у БиХ, те позвао све у БиХ да је подрже.

"То је наша иницијатива. Нажалост, не одлучујемо ми у Српској о тој иницијативи, него Савјет министара, Управа за индиректно опорезивање. Наши људи у тој управи ће гласати за. Не знам како ће се понашати други из реда хрватског и бошњачког народа, али користим прилику да их позовем да подрже ту иницијативу", рекао је Вишковић.

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Додик: Постоји подршка на нивоу БиХ за укидање ПДВ-а на куповину прве некретнине

Он је напоменуо да та иницијатива није само у интересу српског народа.

"Та мјера или повластица ће се користити у цијелој БиХ, и за младе брачне парове и за младе људе из хрватског, бошњачког и српског народа. Не видим ниједан разлог да буду против. Али знајући какви су односи у БиХ, не би ме изненадило и да буду против", рекао је Вишковић новинарима у Власеници.

Он је истакао да су до сада у Републици Српској пуни ефекат показали стамбени кредити за младе брачне парове и суфинансирање каматних стопа на те кредите.

"Велики број младих људи је управо захваљујући томе успио да ријеши стамбено питање. Рјешавање стамбеног питања је основ за формирање породице, за останак и опстанак на овим просторима", нагласио је Вишковић.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је јуче да је покренут процес да се у БиХ усвоји закон о укидању ПДВ-а на куповину прве некретнине који би се односио на све држављане БиХ. Амиџић је објаснио да је укидање ПДВ-а на прву некретнину битно јер због повећаних цијена станоградње грађани тешко долазе до некретнине.

На приједлог предсједника Додика: Покренут процес укидања ПДВ-а на прву некретнину

На приједлог предсједника Додика: Покренут процес укидања ПДВ-а на прву некретнину

Он је подсјетио да је у Републици Српској ова иницијатива покренута прије годину дана, а да су је на Економском форуму на Јахорини покренули предсједник Српске Милорад Додик и Привредна комора Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.